Halálozási rekordról és több fiatal elhunytról ad hírt a csütörtöki járványjelentés

A napi esetszám viszont továbbra is mérséklődésre enged következtetni.

Hirdetés

A december eleji munkaszüneti napok után ismét harmincezer felett van az egy nap alatt elvégzett tesztek száma, de még közel sincs a maximumra pörgetve. Összesen 32 120 mintavétel történt, ebből 11 700-at végeztek el kérésre, a többit a járványügyi protokoll keretében vizsgálták meg. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma ismét megugrott, de szerencsére nem éri el a november közepén és végén tapasztalt rekordok szintjét. A 7661 új eset alapján a pozitivitási ráta visszaesett 23,85 százalékra.

A járvány kezdete óta 11 876 halálesetet hoztak összefüggésbe a koronavírussal, és ezen a téren ismét megdőlt egy rekord: szerda reggel óta 211 fertőzött vesztette életét, köztük egy Argeș megyei, egy év alatti kislány, három huszonéves és egy harmincas éveiben járó fiatal is. Kilencen a negyvenes korcsoporthoz tartoztak. Három esetben nem volt ismert alap- vagy társbetegség, hat esetben nem jelentették, hogy mi volt az.

A kórházakban jelenleg 13 156 fertőzöttet ápolnak, ebből 1 252-en szorulnak intenzív terápiás ellátásra. Ez nyolccal kevesebb, mint szerdán.

Bukarest (767) után ismét Kolozs megyében a második legmagasabb esetszám (399), majd Konstanca (318) következik. Szeben megyében a közelmúltbeli rekordok után már „csak” 69 esetet regisztráltak egy nap alatt.

Hirdetés

A lakosságarányos fertőzési ráta itt bogarászható:

Hirdetés