Hahó, jogállamféltők! Egy EU-tagállam miniszterelnöke éppen páros lábbal szállt bele az alkotmánybíróságba

Orbannak hívják, de ékezet nélkül.

Hirdetés

Furcsa dolgok történnek Romániában: Ludovic Orban miniszterelnök páros lábbal szállt bele az alkotmánybíróságba. Majd fölállt, és ugrált egy kicsit a sípcsontján. Persze csak képletesen.

Az ok: a taláros testület olyan ítéletet merészelt hozni, amely nem tetszik neki.

Az alkotmánybíróság még korábban döntött úgy, hogy nem csupán a kormánynak van joga kitűzni a parlamenti választások időpontját, hanem a parlamentnek is.

A parlament még nyáron fogadta el az erről szóló törvényt, többek között arra hivatkozva, hogy előfordulhat: a koronavírus-járvány miatt előfordulhat, hogy halasztani kell az eredetileg decemberben esedékes parlamenti választásokat.

A törvényt a kormány és Klaus Iohannis államfő is megtámadta az alkotmánybíróságon, arra hivatkozva, hogy nem korrekt, ha a parlamenti képviselők és szenátorok dönthetnek a saját mandátumuk meghosszabbításáról.

Az alkotmánybírák szerint viszont az alkotmány nem tiltja, hogy a parlament tűzze ki az időpontot.

Meg aztán mégiscsak a parlament a népszuverenitás megtestesítője.

Nos, ez az annyira kiverte a biztosítékot Ludovic Orban miniszterelnöknél, hogy csütörtökön este nagyon durván nekiment a taláros testületnek.

Szerinte az alkotmánybíróság ítélete amolyan „abrakadabra”, és alkotmánysértő. Egyúttal azzal vádolta meg a taláros testületet, hogy politikai kinevezettek ülnek a soraiban, akiket sürgősen le kell cserélni.

A kormányfő szerint a talárosok az ellenzéki, de a parlamentben még mindig a legnagyobb frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (SD) utasításait hajtják végre.

Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke természetesen nem hagyta szó nélkül a példátlan támadást.

Szerinte egyetlen európai országban sem engedi meg magának a miniszterelnök, hogy így beleszálljon az alkotmánybíróságba, amit Orban tett, az egyértelműen a jogállamiság elleni támadás.

Hirdetés

Azt is elmondta: az ügy miatt panaszt tesz az összes szóba jöhető nemzetközi szervezetnél, a Velencei Bizottságnál, az Európa Tanácsnál és az alkotmánybíróságok egyesületénél is.

A kilenc tagú alkotmánybíróság tagjait természetesen mindig is politikai alapon nevezték ki. Három tagot a képviselőház, hármat a szenátus, hármat pedig az államfő jelölhet a testületbe, amelynek tagjai kilenc évig lehetnek alkotmánybírák, de a mandátumok természetesen nem egyszerre járnak le.

Így aztán a parlament által kinevezett jelöltek természetesen mindig az aktuális parlamenti többséghez állnak közel, az államfő által jelöltek pedig az államfő politikai oldalához.

Jelenleg a PSD-s többségű parlamentek által kinevezett alkotmánybírák vannak többségben – és ez nem tetszik Orbannak.

Szerinte ők a politikai kinevezettek – a Iohannis államfő által jelöltek természetesen semmiképp sem.

Pedig dehogynem. Ilyen a rendszer.

Amúgy a választások kiírásának időpontja körül azért dúl a vita, mert a kisebbségben kormányzó liberálisok érdeke az, hogy minél hamarabb megtartsák a parlamenti megmérettetést, ugyanis azt remélik, hogy ezzel sikerül a parlamenti mandátumok számában is rögzíteni jelenlegi előnyüket a szociáldemokratákkal szemben.

A PSD viszont éppen ezért szeretné kitolni a választások időpontját – hátha addig csökken a liberálisok támogatottsága.

Meg persze nem jön rosszul az sem, ha három hónappal tovább megmarad a jelenlegi fölényük a parlamentben. (Mivel az alkotmány szerint legfeljebb három hónappal hosszabbítható meg a parlament mandátuma).

Persze lehet, hogy a vita teljesen fölösleges, mert a járványhelyzet miatt így is, úgy is halasztani kell majd.

Hirdetés