Háborognak Bukarestben, mert egy német illetékes szerint románok hurcolták be a vírust Németországba

Pedig hát egyáltalán nem kizárt.

Hirdetés

Szenzációs, már-már felháborító hírként tálalja a román sajtó, hogy az egyik német tartomány miniszterelnöke szerint azért alakultak ki újabb koronavírus-gócpontok Németországban, mert a kelet-európai országokból érkezett vendégmunkások újra behurcolták a vírust.

Történt, hogy az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban található Rheda-Wiedenbrückben működő sertésfeldolgozóban 415 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak.

Az üzemet leállították, a fertőzötteket karanténba küldték, a helyi egészségügyi hivatal elkezdte felkutatni kapcsolataikat.
Az utóbbi hetekben számos németországi húsfeldolgozóban alakult ki fertőzésgóc, amiben szerepe lehet egyebek mellett annak, hogy üzemekben az új típusú koronavírusnak (Sars-Cov-2) kedvező módon alacsony a hőmérséklet, de annak is, hogy a dolgozók jelentős része kelet-európai vendégmunkás, akik általában fertőzésveszélyes környezetben, zsúfolt tömegszállásokon laknak.

A helyzet miatt a helyi szakszervezetek tiltakozó akciókba is kezdtek.

A tartomány miniszterelnöke, Armin Laschet pedig nem palástolta az azzal kapcsolatos véleményét, miért alakulhattak ki a fertőzések.

Egy újságíró arról kérdezte, mit mond ez az új gócpont az eddig elfogatott lazításokról?

Nos, Laschet miniszterelnök nem lacafacázott.

„Ez nem mond semmit a lazításokról, mivel a vírust a románok és a bolgárok hurcolták be. Ez történik majd mindenhol. Németország-szerte hasonló intézkedések voltak” – mondta a tartományi kormányfő.

Hirdetés

Aki még emlékeztetett: egy bajorországi spárgaültetvényen is hasonló helyzet alakult ki, és egy másik helyszínen, egy vágóhídon is.

„Ezeket nem a lazítások okozzák, hanem az alkalmazottak szállás- és munkakörülményei” – világított rá a probléma valós okára.

A román külügy szerdán közölte, hogy egy bajorországi farmon 85 román idénymunkás szervezetében mutatták ki a koronavírust. Mindannyiukat karanténba helyezték, élelmezésüket és a szállás költségeit a munkaadó állja, aki napi 50 eurós napidíjat is fizet nekik.

Szintén a külügy tudatta, hogy a magdeburgi román közösség körében is felütött a fejét a vírus: 37-en fertőződtek meg, egy személy pedig meghalt.

A járvány kitörése óta 840 Németországban élő román kapta el a vírust, közülük nyolcan meghaltak.

Mindezt olyan körülmények között, hogy Németországban egyre kedvezőbben alakulnak a járványadatok, miközben Romániában a hivatalos közlés szerint a hat héttel ezelőtti szintre kúszott vissza az egy nap alatt újonnan diagnosztizált fertőzések száma.

Hirdetés