Ha már csökken a benzin ára, a román vasúttársaság is gondolt egyet

Legalább olcsóbban vonatozhatunk, ha már egy örökkévalóságig tart célba érni.

Hirdetés

A vasúti infrastruktúra siralmas állapotát figyelembe véve nehéz szarkazmus nélkül megírni a hírt, miszerint a Román Vasúttársaság (CFR) utasszállító részlege úgy döntött, csökkenti a hétvégi vonatjegyárakat. De abban szinte biztosak vagyunk, hogy a két dolog nem áll összefüggésben, vagyis nem azért csökkentik a jegyárakat, mert olyan gyenge a szolgáltatás minősége, hanem mert néha szokták, persze csak átmenetileg.

De lássuk a tényeket! A CFR Călători minimum 15, maximum 35 százalékkal csökkenti a hétvégi árait, ez mindegyik vonattípusra érvényes, első- és másodosztályon egyaránt. Például a Bukarest–Brassó vonalon közlekedő interregionális vonattal ezentúl 48,6 lej helyett 32,95 lejért utazhatunk. Ugyanezen a vonalon Regio Expresszel (értsd: személyvonattal) 25 lej helyett 16,6 lej lesz a vonatozás. Egy másik példa: Brassóból Csíkszeredába 20,8 lejbe kerül majd hétvégenként az interregionális vonatjegy.

Ezek alapján kiszámoltuk, hogy az egyik „kedvenc” útvonalunkon, Szatmárnémeti és Kolozsvár között megéri-e ezentúl vonatozni, de az árcsökkentéssel sem győztek meg bennünket arról, hogy legközelebb válasszuk CFR-t. Az egyetlen közvetlen járat közel öt óra alatt teszi meg a 285 kilométert (Nagyváradon keresztül), ami mindeddig 47,6 lejbe került, 35 százalékos engedménnyel körülbelül 32 lej lesz. Csak miheztartás végett, autóbusszal három óra lehet megtenni a két város közötti távot (ami közúton 170 km), és 40 lejbe kerül.

Kolozsvár és Marosvásárhely között a közvetlen járat 2 óra 40 perc alatt tesz meg 127 km-t, mindezért 39,5 lejt fizettünk eddig, ezentúl hétvégenként 26 lejt fogunk – ha csak nem választjuk a kocsárdi átszállásos megoldást (ami már Dsida Jenő idejében sem volt jó ötlet), így kb. öt óra alatt juthatunk el az egyik városból a másikba, mindössze 10 lejért. Persze, csak hétvégenként.

Aki élni szeretne a CFR remek árengedményeivel, az személyesen keresse fel az állomások jegypénztárait, ugyanis csak az onnan vásárolt jegyekre adnak kedvezményt…

Hirdetés