Ha kíváncsi, hivatalosan hány vendégmunkást tartanak számon Romániában és honnan érkeznek, akkor ez a cikk önnek szól

Előzetesen eláruljuk: nincsenek kevesen.

Hirdetés

Szép számban dolgoznak Romániában olyan külföldi vendégmunkások, akik nem európai uniós tagállamokból érkeztek, hanem jóval messzebbről: a munkaügyi minisztérium nyilvántartása szerint november elején 28 681 ilyen személy tevékenykedett az országban.

A legtöbben – 3400-an – az építőiparban dolgoznak, és ezek közel fele – 1548 fő – Vietnamból érkezett.

A második helyen a vendéglátó-ipar áll – a vendéglőkben hivatalosan 1589 nem EU-s állampolgár dolgozik.

A legtöbb EU-n kívüli munkavállaló Vietnamból érkezett – ők 3487-en vannak. A második hely némileg megkelő módon Törökországnak jutott – innen 2110-en érkeztek, míg a dobogó harmadik fokán az 1826 kínai munkavállaló szorong.

A Moldovai Köztársaságból – hivatalosan – 878 munkavállalót tartanak nyilván, de ez csalóka, hiszen moldovaiak milliói rendelkezhet román állampolgársággal. Nepálból 808-an, Srí Lankáról 781-en, a Fülöp-szigetekről 573-an, míg Indiából 389-en érkeztek Romániába dolgozni – legalábbis a hivatalos adatok szerint.

Hirdetés

Az ázsiai munkavállalók száma várhatóan növekedni fog – legalábbis igény lenne rá. A képzett romániai munkaerő ugyanis – főleg az építő- és a vendéglátó-iparban – régóta Nyugat-Európában dolgozik.

Pedig egy ázsiai vendégmunkás szerződtetése nem kerül kevésbe: az iratok elintézése mintegy 1200 lejbe kerül, a repülőjegy 300 é 600 euró közötti összegbe, és a közvetítő cégeknek is ki kell fizetni az illetéket.

Az illetékesek szerint a romániai idegenforgalmi ágazatból jelenleg mintegy 50 ezer munkavállaló hiányzik, az építőiparból pedig 600 ezer.

Hirdetés