Ha esetleg nagyon hiányzott: most már Románia is csatlakozott a koronavírussal fertőzött országokhoz

Csak idő kérdése volt.

Hirdetés

És megtörtént a nagy bejelentés: már Románia is hivatalosan azon országok közé tartozik, ahol megjelent a Kínából indult, de azóta Olaszországban is tomboló, tüdőgyulladást okozó koronavírus.

A páciens, akit az a kétes értékű megtiszteltetés ért, hogy az első romániai fertőzöttként kerül bele az orvosi szakkönyvekbe, az ország déli részén, Gorj megyében él.

Egy 25 éves fiatal férfiról van szó, akit azért vizsgáltak meg, mert egyike azon 44 román állampolgárnak, aki érintkezésbe lépett azzal a múlt héten Romániában járt, 71 éves olasz állampolgárral, aki román felesége rokonait látogatta meg.

A fertőzött román férfi, aki az olasz férfi vendéglőjében dolgozik, természetesen karanténba került.

Victor Costache egészségügyi miniszter szerdán késő este elmondta: a fertőzött jól van, és tünetmentes.

A miniszter nyilatkozatai alapján komoly az esélye, hogy további fertőzöttekre bukkannak, mivel még 33 tesztet vizsgálnak a környékről.

Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkár elmondta: a fertőzött férfit a bukaresti Matei Balş Járványtani Intézetben kezelik tovább.

Hirdetés

A Gorj megyei Priogoria településen álló házban, ahol lakik, hét további személy él, őket természetesen otthonukban tartják vesztegzár alatt, bár esetükben negatívnak bizonyult a koronavírus-teszt.

Ez annyit jelent, hogy nem hagyhatják el otthonukat, és az egészségügyi illetékesek is csak védőfelszerelésben mehetnek be hozzájuk.

Arafat szerint ez jobb megoldás, mintha elszállítanák őket egy hatósági karanténba.

Azért éhen nem halnak: Arafat szerint a megyei kormányhivatalok egyértelmű eligazítást kaptak arról, hogy biztosítani kell az elkülönített személyek számára az élelmet.

Hirdetés