Dresch Vonós Quartet

Fonódjunk össze a táncban: olyan világzenei koncertsorozat lesz Kolozsváron, hogy ihaj!

Hiányzik a mérai csűrfesztivál? Akkor tekintse át a Fonó Selection kínálatát. Mi szóltunk.

Hirdetés

Jó hírünk van azok számára, akiknek máris hiányzik a rendszerint augusztusban zajló Méra Világzenei Csűrfesztivál vérpezsdítő hangulata, melynek programjába bármi belefér, ami valamilyen módon a népzenéből táplálkozik s tüzet tud rakni a talpunk alá.

Egy hasonló hőfokú, műfajokon átívelő szárnyalásra invitál a Fonó Selection elnevezésű koncertsorozat is, amely Kolozsváron indul útjára a Rhédey Café-ban, és a magyar világzenei színtér kiemelkedő produkcióit kívánja bemutatni az itteni közönségnek.

November 15-én 19 órától a hagyományos cigányzenét és a dzsesszt ötvöző Cimbalom Brothers kezdi a sorozatot, melynek tavaly megjelent első lemeze rögtön felkerült a legrangosabb műfaji listára, a World Music Charts Europe-ra, ami 24 ország 50 világzenei rádiósának szavazatai alapján áll össze. Hadd szóljon:

Egy héttel később, november 22-én 20 órától a Csángálló lép fel a kávézó koncerttermében, melynek muzsikája egyszerre idézi meg a gyimesi és moldvai csángók zenei világát, illetve a balkáni népzenét.

Aznap fellép még a Dil Mastana is, ők nemzetközi színtéren is jeles képviselői a radzsasztáni langa közösség ősi zenéjének. Elődeik királyi családok hivatásos zenészei voltak. Dallamaik érintetlen, tiszta formában őrzik az ősi indiai zene hagyományait.

Hirdetés

November 29-én Dresch Mihály érkezik a Rhédeybe, akit valószínűleg senkinek nem kell bemutatni: a magyar jazz egyik legfontosabb egyénisége a fiatal zenészekből álló Dresch Vonós Quartettel mutatkozik be Kolozsváron. Zenei palettájukon egyszerre van jelen a szaxofonosra évtizedek óta jellemző ethno-jazzes megszólalás és a hagyományos falusi népzene, amit az improvizáció és a Kárpát-medencei zenei gyökerek tartanak össze.

A Fonó Budai Zeneház, a magyarországi népzenei és világzenei lemezek vezető kiadója a Traditio Transylvanica Alapítvánnyal és a Méra World Music szervezőivel fogott össze a sorozat érdekében, a belépés a koncertekre ingyenes, a helyek száma korlátozott.

Hirdetés