Földön, vízen és levegőben is ingyen utazhatnak az ukrán menekültek Romániában

Még a vonatokon is, ahol elvileg már eddig is ingyen utaztak, a gyakorlatban azonban nem…

Hirdetés

Vonattal, közúti tömegközlekedési eszközökkel, komppal és indokolt esetben repülővel is ingyen utazhatnak hamarosan az Ukrajnából, a háború borzalmai elől Romániába menekült, vagy az országon átutazó személyek. Az erről szóló kormányrendelet már javában készül.

Mint ismert, korábban Sorin Grindeanu közlekedési miniszter már belengette, hogy az állami vasúttársaság (CRF) járatain gond nélkül ingyen utazhatnak az Ukrajnából érkezők, ám hamar kiderült, hogy ez nem igaz, a jegypénztárosokat ugyanis csak szóban értesítették erről, ám minimum egy miniszteri rendeletre (írásban!) lett volna szükség, hogy a dolog tényleg működőképes legyen. A most készülő kormányrendelet most a Grindeanu hibáját is javítani hivatott, az ukrán állampolgárok egy személyazonosító dokumentum felmutatásával lesznek jogosultak az ingyen vonatjegyre.

Ugyanígy a távolsági buszokon is ingyen vagy legalábbis kedvezményesen utazhatnak: az állam kilométerenként 0,2 lejjel támogatja meg minden ukrán állampolgár menetjegyét belföldi, illetve 0,4 lejjel nemzetközi utazás esetén.

Az ingyenes komphasználatot nelsősorban a Tulcea megyei Isaccea, illetve az ukrán Orlivka települések közötti kompjárat miatt vezették be.

Szükség esetén ugyanakkor az illetékesek ingyenes repülőjáratokat is szervezni fognak a Románián átutazó ukrajnaiaknak, természetesen a célország beleegyezésével.

Hirdetés