Fotó forrása: turnulsfatului.ro

Fiktív építőanyagokkal vezették totális zsákutcába a Szelistye és Konca közötti sztrádát

Zűrös machinációk egész sora vezetett oda, hogy egy 2014-ben átadott autópálya-szakasz mind a mai napig nem készült el teljesen.

Hirdetés

A Szászváros és Nagyszeben közötti autópálya 3-as szakasza, mely a Szeben megyei Szelistyét köti össze a Fehér megyei Koncával, mindössze 21 km hosszú, de annyi baj volt vele az évek során, hogy simán versenybe szállhatna „Románia legproblematikusabb sztrádaépítései” címért.

A 2014-es elnökválasztás hajrájában, Victor Ponta államfőjelölt személyes jelenlétében adták át a forgalomnak, de alig telt el tíz nap, és az útburkolaton megfigyelhető repedések miatt máris le kellett zárni. A kivitelező olasz cég rekordsebesen szedte a sátorfáját, s meglépett, míg az Országos Közút- és Autópálya-kezelő Társaság (CNADNR) magát az útburkolatot volt kénytelen felszedetni mintegy 200 méteren,

a műveletbe bele is bukott a hatóság akkori vezetője.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) megállapította, hogy a munkálatok során nem megfelelő anyagokat használtak fel, a sztráda egyes szakaszait hibásan építette meg a kivitelező, a munkálatok ellenőrzésével megbízottak pedig ezek ellenére sem hozták meg az ilyenkor szükséges intézkedéseket. A sztrádaszakasz azóta sincs befejezve teljesen, ráadásul újabb és újabb részletek kerülnek napvilágra arról, hogy mekkora sumákolás állhatott az építése mögött.

A DNA három éve kapcsolta be a nyomozásba a nagyszebeni rendőrség csalás elleni felügyelőit, hogy vizsgálják meg, mennyire valós költségeket fedeznek a 48 millió lejre rúgó tranzakciók az olasz kivitelező cég (Salini Impregilo) és egy szelistyei építőcég (Total NSA) között. Az volt gyanús, hogy

papíron összesen 21 ezer teherautónyi (839 ezer tonna) útépítési kőanyagot használtak fel a 21 kilométeren,

ami arra engedett következtetni, hogy fiktív építőanyagokat is kiszámláztak. Az ügyészek szerint az így szerzett hasznot megfelezték. A tranzakciók során a Total NSA-nak 29 millió lejt fizettek az építőanyagokért, és további 19,6 millió egyéb szolgáltatásokért, javarészt munkagép-bérlésért.

Hirdetés

A szebeni csalásellenes felügyelők 2019 júniusában kezdték el kivizsgálni az ügyet, és csak

idén májusban vontak le egy halvány, semmitmondó következtetést.

A Turnul Sfatului nevű szebeni portál egy oknyomozó cikkben vette górcső alá ezt a vizsgálatot, mivel nemcsak az autópálya építésével kapcsolatban merültek fel komoly vádak, hanem – a sajtóhoz is eljuttatott névtelen e-mail révén – azzal kapcsolatosan is, ahogy a csalásellenes felügyelők eljártak a két évig tartó, de a felelősségre-vonáshoz közelebb alig vivő vizsgálat során.

A DNA és a csalás elleni rendőrség mellett több más hatóság, például az adó- és pénzügyi hivatal, illetve a szervezett bűnözés elleni ügyészség hatáskörébe is esik a remélhetőleg előbb-utóbb eredményre is vezető nyomozás. Csak közben sokaknak szúrja a szemét, hogy a Total NSA mögött álló vállalkozó egy másik céggel továbbra is zsíros megbízásokat kap, többek között a Szeben Megyei Tanácstól is…

Hirdetés