Felfüggesztik az ukrán gabonaimportot, majdnem összeverekedtek az urak a parlamentben – hírmix

Idéntől ráadásul jó nagy büntetést kaphat, ha koszos a szélvédője.

Hirdetés

Felfüggesztették az ukrán gabona importját, újabb kártérítést küld az EU

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) szerdán bejelentette, hogy egy hónapra, egészen június 5-ikéig felfüggeszti az Ukrajnából származó búza, kukorica, napraforgó és repce Romániába történő behozatalát. Ezzel persze nem saját hatáskörben csináltak végre valamit a hazai gazdákat felháborító helyzettel, egyszerűen csak egy május 2-ikán közzétett uniós irányelvet követnek. A rendelet ugyanakkor csak az életbe lépése és június 5-ike közötti időszakra tiltja a fent nevezett termények importját Ukrajnából, a már korábban megkötött szerződések érvényben maradnak. Eközben Nicolae Ciucă miniszterelnök bejelentette, hogy az eddigi ukrán gabonadömping miatt rosszul járt román gazdák a második uniós kompenzációs körben mintegy 30 millió euró kártérítésre számíthatnak. Korábban az EU-tól érkezett már 10 millió erre a célra, amit a román kormány is megtoldott ugyanannyival.

Anyáztak egy kicsit a parlamentben a képviselő urak

Elszabadultak az indulatok szerdán a parlamentben az energiavállalatok extraprofitadójáról szóló törvény módosításának vitáján a képviselőház plenáris ülésén. Az ülésen az erdélyi magyarok régi jó barátja, a hivatásos feljelentő, az AUR képviselője, Dan Tanasă szólalkozott össze elég durván az egyik PSD-s kollégájával, Adrian Solomonnal, majd az incidens a lökdösődésig fajult; a habzó szájjal üvöltöző Tanasăt a többi képviselőnek kellett megfékezni. A két képviselő a parlament folyosóján is folytatta a purparlét. Tanasă szerint Solomon őt és az anyukáját is szidalmazta, míg Solomon szerint kollégája orvosi kezelésre szorul.

Nagyon megbüntethetik, ha koszos szélvédőkkel indul útnak

A 2023-as közlekedési törvények értelmében nagyon rosszul járhat az, akinek koszos a hátsó vagy bármelyik szélvédője. Ha ugyanis a szélvédő annyira piszkos, hogy az már a sofőr látási viszonyait is csökkenti, az bizony 870 és 1160 lej közötti bírsággal járhat. A bírság kiszabása ugyanakkor a közlekedési rendőrök belátására van bízva, mivel nincs olyan műszer, amely számszerűen képes lenne meghatározni a szélvédők szennyezettségének a mértékét. Mindenesetre a biztonság kedvéért inkább mossa meg az ablakokat tankoláskor.

Hirdetés