Fejre állt a globális gabonapiac, és a vicc az, hogy Románia mentheti meg valamicskét

Végre itt a jó alkalom piros pontokat szerezni viszonylag kevés befektetett munkával.

Hirdetés

Itt van Románia jó esélye arra, hogy jó pontokat szerezzen nemcsak az EU nagyágyúinál, de gyakorlatilag az egész világnál. Mégpedig a földrajzi pozíciója miatt. Az ugyanis már egy ideje tiszta, hogy az orosz–ukrán konfliktus nemcsak az oroszoknak és az ukránoknak rossz, hanem mindenkinek.

Itt van például a gabona kérdése.

A háború miatt Oroszország, aki a világ első számú gabonaexportőre, gyakorlatilag kiesett a nemzetközi piacról, Ukrajna, a világ ötödik legnagyobb gabonaexportőre pedig jelentős akadályokba ütközik, hiszen sok kikötője és vasútvonala használhatatlanná vált. És itt jön be a képbe a szomszédja, Románia.

Klaus Iohannis elnök például Emmanuel Macron francia elnök látogatása alkalmával szerdán elmondta, hogy az ország már így is több ezer tonna ukrán gabona behozatalában segédkezik, amelyet aztán a konstancai kikötőből szállítanak tovább a vulnerábilis országokba, de további erőfeszítéseket teszünk a nagyobb hatékonyságért.

Ciucă miniszterelnök például már felállított egy tárcaközi bizottságot.

Na jó, ez valószínűleg csak hátráltatni fogja az ügyet, de az biztos, hogy már konkrét lépések is elkezdődtek. Például létezik egy posztszovjet szélesvágányú vasútvonal, amely a Moldovai Köztársaságon keresztül köti össze Ukrajnát és Romániát, amelynek most kulcsfontosságú szerepe van. Ennek a jó része ugyanis még mindig működőképes, mindössze egy 30 éve lezárt 4,7 kilométeres szakaszon kell kicserélni a talpfákat, és kicsit megrakni kővel a töltést Galaţi megyében, hogy a gabonával megrakott vonatok eljussanak az ottani teherkikötőig, onnan pedig a Dunán keresztül a Fekete-tengerig, és máris minden oké.

És képzeljék, már el is kezdték a felújítást

(igaz, hogy csak június 6-ikán), sőt a szomszédos megyékből is átvezényelnek Doreleket, hogy minél hamarabb menjen a munka.

Hirdetés

Ezzel pedig tényleg jó sok piros pontot be lehet gyűjteni, tudnivaló ugyanis, hogy a világ második legnagyobb gabonaexportőre, India váratlanul bejelentette, hogy betiltja a gabonaexportot, amitől hirtelen mindenki nagyon elkezdett izzadni. Így aztán jobban kell az ukrán gabona, mint valaha, ellenkező esetben Szomália, Líbia, Egyiptom és Tunézia például baromi nagy bajban lesz.

Mint ahogy az egész világ, mert akkora élelmiszerárak lesznek nálunk is, hogy arról kódulunk.

Hirdetés