Így fognak kinézni az új rendőrjárgányok / Fotó forrása: europol.ro

Ezzel magyarázza a rendőrség, hogy Iohannis cimborájától rendeltek autókat

Túl sok az autós üldözés, valahogy utol kell érni a kétezer köbcentis autókat.

Hirdetés

Szokatlan módon a román rendőrség teljes vezetősége felsorakozott azon a sajtótájékoztatón, melyen egyetlen fő kérdés várt tisztázásra: miért a BMW egyik márkatípusára szabták az új rendőrautók közbeszerzési kiírását? A legnagyobb rendőrszakszervezet, az Europol ugyanis azt gyanította, hogy kifejezetten a BMW 320ix modellje volt kiszemelve az eddigi Loganok lecserélésére, a többi nagy autóforgalmazó labdába sem rúghatott a 8+1-es fokozatú automata sebességváltós kritérium miatt.

A gyanút csak fokozta, hogy a BMW hivatalos romániai forgalmazója, az Automobile Bavaria egyik vezetője történetesen Klaus Iohannis államfő régi jó barátja, Michael Schmidt.

Miután az elnök is a helyzet mihamarabbi tisztázására szólított fel, a rendőrség hétfőn kiállt és elmondta: azért kellenek gyors autók, mert sok az autós üldözésbe torkolló közúti rutinellenőrzés. Tavaly összesen 3250 sofőr nem állt meg a rendőrök jelzésére, idén eddig 2068 ilyen eset fordult elő. A közlekedési rendőrök nem tudják felvenni a versenyt a gépjármű-regisztrációs adó 2017-es eltörlése után Romániában is népszerűvé vált kétezer köbcentis autókkal, ezért kértek erősebb járgányokat.

A rendőrség állítása szerint a Mercedes, a Jaguar és az Alfa Romeo egyes típusai is megfeleltek volna feltételeknek, de csak a BMW jelentkezett a kiírásra.

Benone Matei rendőrfőnök a sajtótájékoztató végén úgy értékelte, hogy az Europol a megfélemlítés és a nyomásgyakorlás szándékával akadékoskodik, amikor csalást kiált a közbeszerzés kapcsán.

Hirdetés