Ezt nem nagyon fogja elhinni, de Románia hamarosan saját műholdat állít pályára

Ráadásul egy saját tervezésű rakétával lövik fel a Fekete-tengerről.

Hirdetés

Júliusban, a Fekete-tengerről egy teljes egészében Romániában tervezett és épített gázhajtású rakétával lövik fel az ország első műholdját hacsak az ócskavastolvajoknak nincs egy bazi nagy mágnesük.

Meglepő, de ha a bravúr sikerül, Románia lesz a világ 11. és Európa második (Franciaország után) országa, amely saját műholddal rendelkezik.

A műholdat Föld körüli pályára juttatni hivatott EcoRocket nevű, részben újrahasznosítható rakétát a Román Kozmonautikai és Aeronautikai Szövetség (ARCA) tervezte és építette.

A Râmnicu Vâlcea-i székhelyű repüléstechnikai vállalat rakéták, sztratoszféra-ballonok és pilóta nélküli légi járművek építésével foglalkozik, eddig két sztratoszférikus rakétát és négy nagy méretű sztratoszféra-ballont indított útjára, korábban a román állammal és az Európai Űrügynökséggel is kötött már szerződést.

Hirdetés

A mostani projekttel egyúttal szeretnék elnyerni az Európai Bizottság könnyű műholdak kilövésére alkalmas, alacsony költségű és környezetkímélő megoldások kifejlesztésére felajánlott 10 millió eurós díját.

Korábban, még 2012-ben helyezték egyébként föld körüli pályára azt a mindössze 10×10 centiméteres, játékosan Góliát névre keresztelt nanoműholdat, amelyet román mérnökök terveztek, igaz, azt nem saját (tervezésű) rakétával juttatták fel, és amelynek fő feladata az volt, hogy felvételeket készítsen az ország területéről. A Góliát aktív élettartama mindössze 6 hónap volt, majd néhány év céltalan keringés után, 2015 januárjában tért vissza, és égett el a légkörben.

A mostani szatellit lesz azonban az ország első, „rendes méretű” műholdja.

Hirdetés