Ezt adja össze: távmunkában utolsók vagyunk, de a laptopimport növekedésében az elsők EU-s szinten

Azaz sokkal több laptopot rendelünk, mint tavaly, de nem munkára használjuk őket.

Hirdetés

Készült két párhuzamos felmérés, ami egy furcsa visszásságra hívja fel a figyelmet országunkkal kapcsolatban.

Az egyikből kiderül, hogy az Európai Unió tagállamai közül Romániában nőtt a leginkább a laptopimport mértéke euróban kifejezve: az idei első félévben 38 százalékkal volt nagyobb ez az érték, mint 2019 első felében. A szomszédos Magyarországon például ez a növekedés jóval kisebb, csak 12 százalékos, míg a lista legvégén Észtország van, ahol kevesebb laptopot importáltak (-0,3%).

Ezzel párhuzamosan azonban egy másik felmérésből kiderült, hogy a járványhelyzet miatt bevezetett távmunka terén a legutolsók vagyunk EU-s szinten: a munkavállalóink kevesebb mint 20 százaléka tudott otthonról melózni.

Tehát a sok megrendelt laptop többségét gyaníthatóan csak szórakozásra használjuk.

Hirdetés

A távmunkás lista élén egyébként Finnország áll: ott az emberek csaknem 60 százaléka melózik otthonról.

Persze azt is figyelembe kell venni, hogy nem mindenhol egyformán épül fel a nemzetgazdaság: Romániában valószínűleg dominálnak azok az ágazatok, amelyeket nem lehet megoldani távmunkában. (Ilyen például az autópálya-építés, amely már 30 éve töretlenül zajlik – bár a hatékonyságot tekintve nyugodtan csinálhatnák otthonról is.)

A laptopos felmérésből egyébként kiderül még egy érdekes adat: az EU-n kívüli országokból rendelt gépek 90 százalékát Kína szolgáltatja: 2019 első felében 12,1 milliárd, az idei első félévben pedig 14,4 milliárd euró értékben adtak el laptopokat az EU-nak.

Hirdetés