Fotó forrása: Getty Images

Ezt a koreográfiát kell betartaniuk a választópolgároknak a vasárnapi szavazáson

Indul a visszaszámlálás, vasárnap szavazunk. Nem is akármilyen biztonsági óvintézkedések mellett.

Hirdetés

Három nap múlva kiderül, mennyire sikerült felkészülniük a román hatóságoknak arra, hogy a járványhelyzet közepette is biztosítani tudják a szavazás zökkenőmentes lebonyolítását. Az már most egyértelmű, hogy nem egyszerű választásokat szervezni egy olyan országban, ahol harminc év alatt alig változott a voksolás megszokott menete és módszere, talán még a fakeretre szegecselt kék függönyöket sem cserélték le az elmúlt évek során, nemhogy a levélszavazás vagy az elektronikus szavazás lehetőségeit komolyan fontolgassák. Így egy járvány esetén nem marad választás, mint extra óvintézkedéseket bevezetve felkészülni, hogy a választópolgárok az urnák elé járuljanak, és kitalálni egy koreográfiát, mely kizárja, vagyis inkább minimalizálja annak a lehetőségét, hogy az emberek megfertőződjenek szavazás közben.

Helyhatósági választások lévén jó tudni, hogy csak azok szavazhatnak, akik otthon tartózkodnak. Voksukat csak a személyi igazolványukon szereplő lakcímnek megfelelő szavazókörzetben adhatják le.

A külföldön élő román állampolgárok számára nem biztosított a szavazás,

ha csak haza nem jönnek egy pecsételés kedvéért. Azok, akik nem a lakcímüknek megfelelő városban élnek, kérhettek ideiglenes tartózkodási engedélyt, illetve a lakcím megváltoztatását (ha van befogadó).

Aki beteg, mozgásképtelen vagy kórházban tartózkodik, mozgóurnát kérhet (kérvényt kell írni a szavazókörzet elnökéhez, melyhez csatolni kell az egészségügyi állapotot igazoló dokumentumokat). Az intenzív terápián ápolt betegek viszont nem szavazhatnak. Enyhe megfázásos tünetekkel rendelkezők prioritást élveznek a szavazáson, azaz nem kell sorban állniuk, akárcsak azoknak sem, akik számára fokozott veszélyt jelent a Covid-19, és erre hivatkozva kérik, hogy vegyék őket előre.

Mi a szavazás menete?

Ha már eljutottunk a szavazókörzet épületéig, már az utcán tegyük fel a maszkot, az orrunkat is elfedve vele. Ha otthon felejtettük, akkor a bejáratnál biztosítanak számunkra egyet. Az állampolgárok egymástól egyméteres távolságra, érkezési sorrendben várakoznak (érdemes figyelni a földön lévő jelzéseket, ha vannak). Belépéskor nem lepődjünk meg, ha a biztonsági személyzet egy hőmérővel közelít felénk, már megszokhattuk a nagyobb bevásárlóközpontokban és a piacokon is. A 37,3 fok feletti testhőmérséklettel vagy a szemmel látható megfázásos tünetekkel rendelkezőket kiszűrik (ők is szavazhatnak, csak még fokozottabb óvintézkedések mellett). A következő a lépés a kézfertőtlenítés.

A szavazóhelyiségekben első dolgunk, hogy bemutassuk a személyi igazolványunkat a számítógépes adatkezelőnek, majd másfél méteres távolságra tőle, pillanatokra le kell venni a maszkot, hogy beazonosítsanak bennünket. Visszahelyezve a maszkot nézzük meg, hogy lakócímünk melyik választási bizottsági taghoz tartozik, ott ismét bemutatjuk a személyi igazolványt, aláírjuk az elénk tolt ívet.

Nem szükséges érintkezni a bizottság tagjával, sem a golyóstoll, sem a személyi igazolvány hátlapjára ragasztott „VOTAT” matrica átvételekor (ezt nekünk kell majd ráragasztani a személyire, míg a többiek nézik). Miután egy pecséttel és a szavazólappal bevonultunk a szavazófülkébe – ahol egyébként ezúttal is tilos a fotózkodás, filmezés –

akkor a szavazás csúcspillanatához érkeztünk, végre szavazhatunk.

Hirdetés

Négy szavazólapot nyomnak a kezünkbe, külön szerepelnek polgármester-jelöltek, a helyi tanácsos-jelölti listák, a megyei tanácselnök-jelöltek, illetve a megyei tanácsos-jelölti listák. Összehajtogatásnál figyeljünk oda, hogy az üres fehér lapon lévő kontrollpecsét kívülre kerüljön.

Amennyiben sérült a szavazás titkossága, nem jöl hajtottuk össze a lapot, vagy tévedtünk a pecsételéskor, akkor egyszer lehet új szavazólapot kérni, a másikat pedig érvénytelenítik. Ha egészségügyi okok miatt segítségre szorulunk a szavazáskor, akkor kérhetünk külső segítséget, de az nem lehet jelölt vagy bizottsági tag. A legbiztosabb, ha egy családtagot kérünk meg, hogy kísérjen be bennünket a fülkébe.

Elhagyva a szavazóhelyiséget ismét fertőtleníteni kell a kezeket, majd az épületeten kívül levehetjük a maszkot. Fontos, hogy mindvégig minimálisra csökkentsük a közösen használt felületek megérintését, és tartsuk mindenkitől a távolságot.

A hatóságok azt mondják, hogy a szavazás nem jár nagyobb kockázattal, mint egy bevásárlás. Ha betartjuk a szabályokat, nem lesz baj.

A választások menetéről és a szavazókörzetekről idén először magyarul is lehet tájékozódni, a votromania.ro honlapon, mely civilek kezdeményezésre készült. Erről bővebben itt lehet olvasni.

Hirdetés