Exit poll: Dăncilával néz farkasszemet Iohannis az elnökválasztás második fordulójában

Minden eddigi részvételi rekordot megdöntöttek a külföldön élő románok, a szavazatuk eldöntheti a megmérettetés kimenetelét.

Hirdetés

A vasárnapi államfőválasztás első szakaszának végén, a 21 órakor közzétett CURS-Avangarde felmérése alapján Viorica Dăncilă, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökjelöltje lesz Klaus Iohannis kihívója a november 22–24. között zajló második fordulóban.

A közvélemény-kutatás szerint Iohannis a voksok 39 százalékát gyűjtötte be – a korábbi felmérések alapján senki nem lepődött meg azon, hogy a hivatalban lévő államfő lazán fog nyerni –, a második helyért viszont már sokkal izgalmasabb volt a verseny:

Dăncilă a szavazatok 22,50 százalékát kapta, megelőzve a nagy riválist, Dan Barnát, az USR-PLUS jelöltjét, aki 16,40 százalékot gyűjtött be.

A felmérés természetesen nem tekinthető végeredménynek, ne felejtsük el, hogy külföldön minden korábbinál többen szavaztak – a legfrissebb, vasárnap esti adatok szerint közel 700 ezren –,

az exit poll pedig kizárólag belföldi adatgyűjtésen alapszik,

s nem kizárt, hogy a diaszpóra Barna szekerét fogja megtolni. A Központi Választási Iroda által 21 órakor közölt adatok szerint Romániában a szavazatra jogosultak 47,66 százaléka voksolt a 18 748 szavazókör valamelyikében.

Kelemen Hunor, az RMDSZ jelöltje a szavazatok 3,9 százalékát gyűjtötte be úgy, hogy a magyar többségű megyékben rendkívül alacsony volt szavazási kedv. Kovászna megye például ezen a listán az utolsó előtti helyen zárt 36 százalékkal. Az RMDSZ úgy saccol, hogy a romániai magyarok körülbelül 40 százaléka járult az urnákhoz vasárnap.

Hirdetés

A teljes lista:

Klaus Iohannis 39,0 %
Viorica Dăncilă 22,5%
Dan Barna 16,4%
Mircea Diaconu 7,9%
Theodor Paleologu 6,1%
Kelemen Hunor 3,9%
Viorel Cataramă 0,3%
Bogdan Stanoevici 0,2%
Cătălin Ivan 0,2%
Ramona Ioana Bruynseels 1,9%
John Ion Banu 0,1%
Sebastian Popescu 0,1%
Alexandru Cumpănașu 1,2%
Ninel Peia 0,2%

Hirdetés