Európában nálunk drágult a legdrasztikusabban a bolti tej, miközben a termelőktől bagóért vásárolják fel

Iszonyatos krízis van az ágazatban: az őstermelők és a feldolgozók kapálóznak a válság miatt, a vásárlók pedig csak ámuldoznak a drágulások mértékén.

Hirdetés

„Nem gondoltam volna, hogy oda jutunk, luxuscikk lett a vaj és a tej!” – kiáltott fel a minap mellettem egy árakat böngésző idős kolozsvári hölgy az egyik Donát negyedi szupermarketben.

Olyan nagyon nem túlzott: a boltok polcaira kerülő tej sehol Európában nem drágult ilyen mértékben – 64%-os arányban –, és ma már 10-12 lejt is elkérnek literéért az értékesítési láncon tapasztalható áremelkedések miatt.

És most következik a negatív rekord is: ehhez képest a tejtermelők elenyészően kis összeget, átlagban alig 3 lejt kapnak a felvásárlóktól – ilyen keveset sehol nem fizetnek a gazdáknak az EU tagállamaiban – erre Carmen Avram európai parlamenti képviselő hívta fel a figyelmet, aki az illetékes uniós fórumoktól a nyugati gazdáknak járó segélyezéssel arányos támogatást kért a román őstermelőknek is.

Nem csoda hát, hogy Romániában egyre többen mondanak le a tehéntartásról, eladásra kínálják az állataikat, és jövedelmezőbb pénzszerzési forrás után néznek. A statisztikai intézet korábban jelezte, a tejtermeléks fokozatosan csökken az országban, ezt pedig importtal kompenzálják a feldolgozók.

Hirdetés