Simán belefér a 15 százalékos csökkentése a gázfogyasztásnak, nem kell majd fagyoskodnunk, ígérte Iohannis

Milyen következményei lehetnek a lakosságra vagy az iparra nézve a gázfogyasztás 15 százalékos csökkentésének? A kihívások ellenére Moldovának is segít a bajban Románia.

Hirdetés

Kevesebb gázzal is elboldogul Románia, attól még nehéz lesz a tél – hangoztatják napok óta az ország vezetői, miután az EU tagállamai megegyeztek a gázfogyasztás 15 százalékos csökkentéséről, és mindenki azt latolgatja, ez mit jelenthet a hétköznapi életünkre nézve. Az nyilvánvaló, hogy nehéz telünk lesz, mivel egyre kevesebb gáz érkezik Oroszországból Európába, a földgáz nemzetközi ára is egyre magasabb. Takarékoskodnunk kell, ott, ahol ez lehetséges, miközben alternatív forrásokat kell beazonosítanunk, mindezek ellenére

a 15 százalékos országos fogyasztáscsökkentés nem jelenti azt, hogy bárkinek is fagyoskodnia kellene,

szögezte le pénteken Klaus Iohannis államfő.

Szerinte a gazdaságot ésszel kell művelni, és senki sem akarhatja, hogy a lakosság fagyoskodjon, vagy leálljon az ipari ágazatoknak biztosított gáz. A romániai kis- és középvállalkozásoknak, a szociális szolgáltatóknak, a létfontosságú iparágazatoknak és a lakosságnak sem kell tehát attól tartania, hogy gáz nélkül marad.

A szakminisztérium számításai szerint Romániában megvalósítható, hogy idén augusztus és 2023 márciusa között 15 százalékkal csökkentsük a gázfogyasztást, anélkül, hogy ez érintené a lakosságot vagy bezárásra ítélne teljes ipari ágazatokat. Úgy tűnik, hogy Románia helyzete azt is lehetővé teszi, hogy segítsen a sokkal kiszolgáltatottabb helyzetben lévő Moldovai Köztársaságon. Klaus Iohannis pénteken ugyanis a Maia Sandu moldovai államfővel folytatott tárgyaláson egyértelművé tette, minden lehetséges forgatókönyvre megoldást találnak, nem fogják cserben hagyni az országot.

Hirdetés