És még néhány ezernyi külföldön dolgozó román hazamenekült

Továbbra is működik a humanitárius folyosó.

Hirdetés

Ha már kedden Magyarország a határai lezárása után megnyitotta a Hegyeshalomtól Nagylakig tartó éjszakai humanitárius folyosót a hazatérni akaró, külföldön dolgozó románoknak, akkor azok folyamatosan élnek is a lehetőséggel: az Arad megyei határrendészet szerint péntekre virradóra újabb 4800 személy – 2700 járművel – lépett be a nagylaki autópálya-határátkelőn keresztül Romániába.

Ezzel már 17 ezerre nőtt az utóbbi napokban hazamenekültek száma – ennek az elsöprő többsége román állampolgár, kis része pedig bolgár vagy moldovai, aki Románián keresztül tér haza.

Bár csütörtök délután csökkent a forgalom, amint este ismét megnyílt a humanitárius folyosó, és megindult a románok konvoja, ismét sok dolguk lett a határőröknek.

Péntek reggel mintegy két óra volt a várakozási idő a belépő oldalon, bár hét sávon léphettek be az országba a járművek.

Persze a hivatalos közlés szerint az országba érve továbbra sem oda mennek, ahova akarnak: azonnal kérdőívet töltetnek ki velük, és akik a súlyosan koronavírus-fertőzött, úgynevezett vörös zónákból érkeztek, vagy Arad megyében, vagy abban a megyében kerülnek hatósági karanténba 14 napra, ahol a lakhelyük van.

Akik máshonnan, azoknak ugyancsak két hétre házi karanténba kell vonulniuk.

Hirdetés

A humanitárius folyosó kedd óta működik, miután Magyarország akkortól teljesen lezárta a határait a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

Az országba csak magyar állampolgárok léphetnek be.

Mivel azonban az osztrák–magyar határon, Hegyeshalomnál több ezernyi, hazatérni akaró román vendégmunkás torlódott fel, végül a magyar és a román külügyminiszter, illetve a két miniszterelnök abban állapodott meg, hogy este kilenc és hajnali öt között megnyitják a humanitárius folyosót, amelyen rendőri kísérettel haladhatnak át a román és bolgár állampolgárok.

Akik a jelek szerint köszönik szépen, és élnek a lehetőséggel.

Hirdetés