És itt van még egy közpénznyelő sóhivatal, ahol a semmittevés az egyetlen követelmény

A több milliós költségvetésű vasúti reformért felelős hatóság ötödik éve létezik, de nulla teljesítményt tud felmutatni. Reméljük, az alkalmazottak jókat kávézgattak ez idő alatt.

Hirdetés

Mindjárt az elején szólunk, ezt nehéz lesz röhögés nélkül kibírni: képzeljék el, hogy 2016-ban a kormány olyan szinten aggódott a vasúti infrastruktúra siralmas állapota miatt, hogy létrehozta a vasúti reformért felelős hatóságot. Micsoda jól hangzik, igaz?

A kezdeményezés tényleg megtapsolandó, de nem csoda, hogy egyetlen látványos fejlesztéstől sem szakadt le az arcunk azóta, mert kiderült, ez a hatóság is csak egy a semmirevaló közpénznyelők közül, ahová az alkalmazottak valószínűleg kizárólag kávézni járnak be.

Az a vicc, hogy a kormányhatározattal létrehozott hatóság elég komoly célkitűzésekkel vágott neki az életnek: új szerelvényeket kellett volna vásárolnia uniós pénzforrások felhasználásával. A pénz tehát megvolt a bulihoz, már csak a közbeszerzéseket kellett volna kiírni. De nem jött össze, egyszerűen nem jött össze!

Pedig a vasúti reformért felelős hatóságnál a 79 állásból 35 ma is be van töltve, az elnök havonta 10 ezer lej fölötti összeget keres, a vezérigazgató 7227-et, egy „sima” igazgató pedig 6764 lejt visz haza. Lehet épp ez a baj, hogy mindenki vezető pozícióban van, így nem tudják eldönteni, kinek kell leosztani a munkát.

A hatóság évi büdzséje amúgy 4 millió lej körül mozog, amit gyakorlatilag le is húzhatnának a vécén a szállításügyi minisztérium valamelyik mellékhelyiségében. Cătălin Drulă miniszter egyébként megígérte, hamarosan felszámolják a közpénzzel kitömött sóhivatalt.

Hirdetés