És azt tudja, mennyi pénzt húz ki a családja zsebéből az állam egy életen keresztül?

Hát nem keveset, az biztos.

Hirdetés

Három év alatt 25%-kal nőttek az adók és illetékek, ez pedig jelentős plusz terhet ró az egyszerű halandókra.

A pénzügyi tanácsadással foglalkozó KPMG Románia három éve, és most is megvizsgálta, hogy egy átlagos jövedelemmel rendelkező, egygyerekes romániai család mennyit perkál le egy élet alatt állam bácsinak, és hát még ők is meglepődtek a két eredmény közötti különbségen.

A három évvel ezelőtti körülmények között ugyanis ez az összeg 3 millió lej volt, a friss adatok szerint viszont már 3,8 és 4,3 millió lejnél tartunk – utóbbi akkor, ha az egyik családtagnak egy második melóból kiegészítő jövedelme is van. Vagyis egy élet alatt az állam csaknem 900 ezer eurót húz ki a családok zsebéből, és lássuk be – ahogy ez az ország működik –, sokszor nem igazán tudjuk, hogy mire.

A tanulmány ugyanakkor azt is megvizsgálja, hogy abban a (nem is olyan távoli) alternatív valóságban, amelyben nincsenek árplafonok a földgáz és a villanyáram esetében, mennyit kellene fizetnünk. Nos, a helyzet az, hogy az egyelőre hatályos árplafonok mellett egy átlagos család havonta körülbelül 800 lejjel fizet kevesebbet, mintha a vad piaci árak mellett jönnének a számlák, ez pedig évi több mint 9 ezer lej megtakarítást jelent.

Hirdetés

Ez viszont automatikusan azt is jelenti, hogy az árszabályozás megszűntével – hiszen nem lehet a végtelenségig megtartani ezeket – kábé ennyivel lesz nehezebb az élet. Egy család egyébként egy élet alatt 60 ezer lejt fizet ki az államnak csak a földgázra és az áramra kivetett áruforgalmi adó formájában.

Szép nagy összegek ezek. Kár, hogy egyre nagyobbak lesznek.

Hirdetés