És akkor a kedves tudósok elneveztek Simona Halepről egy… hát nem egy kisbolygót, az biztos :))

Igazából az is kedvesebb gesztus lett volna, ha a kutyájukat hívják Simona Halepnek…

Hirdetés

Simona Halepről neveztek el egy új fajt a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem munkatársai az ismert román teniszezőnő „tiszteletére”. Jó kérdés azonban, hogy mennyire érzi magát megtisztelve Halep, és a kétely talán az olvasóban is joggal felmerül, ha eláruljuk, hogy az illető új rovarfajt a kolozsvári egyetem parazitológiai tanszékének munkatársai fedezték fel.

És akkor végre lerántjuk a leplet:

Simona Halep becses nevét ezentúl a kedves tudósok jóvoltából egy szúnyognak is kevés, apró, kellemetlen vérszívó izé fogja viselni,

aminek a népi neve talán „csípős muslinca” lehetne, ha a nép vette volna a fáradtságot, hogy nevet aggasson erre a jelentéktelen kis förmedvényre.

A teniszezőnő nyilván jobban örült volna, ha egy kisbolygó, egy üstökös, netalán egy póni kapja a nevét, de hát az élet nem egy kívánságműsor.

A Phlebotomus simonahalepae nevű faj a lepkeszúnyogfélék, vagy pelyhes muslicák nevű rovarcsaládba tartozik, és hát a Phlebotominae alcsalád mindegyik képviselője apró kis vérszívó dög,

közülük többen betegségeket is terjesztenek.

A család új képviselője azért kapta a teniszező nevét, mert Halep szülővárosa (Konstanca) közelében fedezték fel.

Fotósorozatot még nem jelentetett meg a Vogue magazin a frissen felfedezett kis vérszívóról, de íme itt egy kép a cucc fejéről:

Hirdetés

Tényleg, kiköpött Halep…

Hogy el lehessen képzelni a jószágot nagyjából, íme egy kép egy közeli rokonáról, a papatázi légyről (Phlebotomus papatasi) vérszívás után:

Ez a kép igazi (forrás: Wikipédia)

Itt pedig egy kép a papatázi légyről (Phlebotomus papatasi) vérszívás után, teniszütővel:

Ez a kép természetesen nem igazi, hiszen ilyen pici teniszütőt még a kínaiak sem gyártanak

Mondjuk azt a telefonbeszélgetést szívesen meghallgattuk volna, amikor a kedves tudósok közölték az örömhírt Simona Haleppel. „Nem is igazi szúnyog, csak olyan muslicaszerű, vérszívó kis izé, tecikérteni…”

Mindenesetre megszületőben van egy új, igen súlyos szitkozódás: nevezzen el rólad rovart a parazitológiai tanszék!

Simona Halepnek pedig jobbulást kívánunk, és azt: nehogy megcsípje véletlenül egy Phlebotomus simonahalepae.

Hirdetés