Fotó: Asztalos István/Facebook

Erdőben szemetelt? Irány takarítani, majd jöhet a maximális pénzbírság!

Egy Kolozs megyei önkormányzat megmutatta, hogyan kell kezelni az országos szintű jelenséget.

Hirdetés

A Kolozs megyei Tordaszentlászló önkormányzata zéró toleranciával viszonyul a szemetelőkhöz, és nagyon bírnánk, ha mindenhol hasonlóképpen járnának el.

A hét elején fülön csíptek egy helyi lakost, aki 200 lejt fizetett egy kisfenesi szekeresnek, hogy hordja el a háztartási hulladékát, amit aztán a közeli erdő szélén ürített le. Miután beazonosították az elkövetőket, arra kötelezték őket, hogy gyűjtsék össze és szállítsák a megfelelő helyre a kihordott szemetet.

Az önkormányzat még így is kedves volt: zsákokat adott a melósoknak, a felelőtlen szemetelőt viszont a maximális – 6000 lejes – pénzbírsággal is megkínálták, de büntetésre számíthat a megbízója is.

A törvénytelen hulladéklerakókra kiróható pénzbírság magánszemélyek számára 3000-6000, jogi személyek esetén 25 000-50 000 lej között változik.

Az esetek többségében azonban nem sikerül beazonosítani az elkövetőket, pedig köztudott, hogy sokan szerződést sem kötnek a hulladék elszállításával megbízott cégekkel, ehelyett a már megszokott, de törvénytelen praktikákhoz folyamodnak.

Hirdetés