Erdélyben él a legtöbb elhízott ember, de általában betegesebbek vagyunk, mint az ország többi része

Országos szinten a magas vérnyomás a leggyakoribb krónikus betegség.

Hirdetés

A pandémia kezdete óta gyakran lehet hallani arról, hogy a kórházakban sokkal kevesebb kapacitás maradt a krónikus betegekre, akik így a járvány közvetett áldozatai. Az Országos Statisztikai Intézet most megvizsgálta, az ország mely régióiban él a legtöbb krónikus beteg, illetve általában mi a helyzet az egészségi állapotunkkal.

A legtöbb magas vérnyomással küszködő ember például Dél-Munténiában él, a legtöbb gerinc- és derékproblémát pedig a moldvai lakosság körében regisztrálták.

A legtöbb orvosi konzultációra az ország északnyugati, illetve északkeleti részén tartanak igényt az emberek (gyakrabban mennek kivizsgálásra).

Ehhez képest a legtöbb vény nélküli (nem orvosi ajánlás alapján) gyógyszert Moldvában (23,1%) és az ország délkeleti részében (21,6%) fogyasztják, a legkevesebbet pedig a fővárosban és környékén (11,8%).

Az INS adatai szerint a legtöbb krónikus beteget az ország északnyugati részében (a lakosság 25,3%-a), illetve a Bukarest-Ilfov régióban (25%) él, míg a legkevesebb délnyugat Olténiában (22,4%) és az ország nyugati részében (22,3%).

Érdekes módon a fővárosban él a legkevesebb elhízott ember (6,9%), és itt a túlsúlyosok aránya (41,6%) kisebb, mint a normál testsúlyúaké (50,3%). Az ország többi részében sokkal több a túlsúlyos ember, az elhízottak aránya pedig átlagosan 10%. Ez az arány az ország központi régiójában, vagyis Erdélyben a legnagyobb: 13,8%.

Hirdetés

Vidéken többet isznak a népek, mint a városokban. Az alkoholos italok gyakori fogyasztói (akik hetente legalább egyszer isznak, és akkor még finoman fogalmaztunk) legnagyobb arányban (28,3%) Dél-Nyugat-Olténiában élnek, sőt az itteniek 5,5%-a azt is bevallotta, hogy naponta piál – bár az is lehet, hogy csak ők voltak a legőszintébbek e kérdésben. Tudjuk: nálunk senki sem alkoholista, maximum szeretjük az italt.

A legtöbb egészséges ember Bukarestben és a Bánságban (78%) él, az ország többi részében 72 és 75% között változik ez az arány.

A leggyakoribb krónikus betegségek a magas vérnyomás (átlagosan 159 embernél fordul elő 1000-ből), derékproblémák (79/1000), cukorbetegség (50/1000), illetve a nyaki gerincproblémák (36/1000).

További érdekes adatokat talál az ország egészségi állapotára nézve itt.

Hirdetés