Erdély fővárosának sikerült beverekednie magát az európai okosvárosok ranglistájára

Igaz, hogy abban a kategóriában, amely azt méri, mennyire olcsón lehet befektetni valahol. De azért ez se semmi.

Hirdetés

Mindenek előtt: ne gondolja senki, hogy ez a toplista egy a sok közül, amelyek minden sarkon nőnek, mint eső után a gomba. Tessék: van ez a világhírű gazdasági és üzleti napilap, a Financial Times. Eme jeles sajtóorgánum portfóliójába tartozik az fDi Magazine nevű kéthavi lap is, amely lényegében a globális befektetések elemzésével foglalkozik, többek közt a közvetlen külföldi tőkebefektetésekkel (FDI) is. Hogy mi az az FDI? Olyan határokon átnyúló, a külföldi vállalat fölött hosszú távú ellenőrzést biztosító befektetés, ahol a beruházó legalább 10 százalékos részesedéssel rendelkezik.

Nos, az fDi Magazine összeállt a The New Web (TNW) nevű, elsősorban új technológiákra és start-up vállalatokra összpontosító honlappal és összeállították A jövő okosvárosai című rangsort (az angol nyelvű cikkből lehet a rangsorokra kattintani), amely különböző kategóriákban vizsgálta és rangsorolta azokat az európai városokat, ahol a legfényesebben ragyog a jövő a start-up vállalatok, technológiai és innovációs befektetések előtt.

És bizony, az egyik kategóriában Kolozsvár is szerepel, mégpedig dobogós helyen (és Bukarestet maga mögé utasítva), tessék csak nézni:

Jó, ez nem a legelőkelőbb kategória, vagyis nem a gazdasági potenciálé, a gazdasági környezeté, az innovációé vagy a befektetési mennyiségé. Ezek nagypályás zónák, ide tényleg sok-sok pénz kell, és nem csak. Viszont a költséghatékonyság kategóriában sikerült megfogni a harmadik helyet, Szkopje és Iași mögött. De mit is jelent ez? A költséghatékonyság azt fejezi ki, hogy azonos hatásosság (eredményesség) milyen költséggel (ráfordítással) érhető el. A leginkább költséghatékony az az eljárás, technológia, amelyik a legkisebb ráfordítással a legnagyobb eredményt éri el. Magyarán: az a legköltséghatékonyabb, ami a legkevesebb pénzzel elérhető. Ennek alapján máris érthető, miért épp a felsorolt városok szerepelnek a listán. És az is érthető, hogy Kolozsvár így ilyen hely. Kolozsváron kevesebb pénzzel érhet el ugyanakkora eredményt egy külföldi befektető, mint máshol többel.

Hirdetés

Persze, jó kérdés, hogy vajon csak a pénztől függ egy költséghatékony külföldi befektetés? Mert ha a helyi bürokrácia poklára, a korrupcióra, törvénykezési káoszra gondolunk, lehet, hogy a költséghatékonyság csillaga már nem is ragyog olyan fényesen.

Az mindenesetre tény, hogy ha egy város felkerül egy ilyen (valóban rangos és sokak által követett) listára, annak potenciálisan szép eredményei lehetnek. Hajrá, Kolozsvár!

Hirdetés