Ennyit a klímavédelemről, bedurrantják a szénbányákat és az erőműveket az orosz gáz kiváltására

Mert egyelőre más alternatíva nincs.

Hirdetés

Az Ukrajna elleni orosz támadás nem csupán az eddigi európai biztonsági rendszert ingatta meg, de az ambiciózus klímacélokat is elfújta: mivel az Európai Unió most azt a célt tűzte ki, hogy a tagállamok minél kevésbé függjenek az orosz földgáztól, a jelek szerint már nem is közelít olyan nagy sebességgel a „klímakatasztrófa”, így aztán arra ösztönzik a tagállamokat, hogy bátran használják az eddig a legszennyezőbbnek minősülő szenet.

A téma Romániát is kiemelten érinti, és Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter már jelezte is:

az ország – legalább egy rövid időre – kénytelen lesz újraindítani a széntüzelésű hőerőműveit.

Mint elmondta, a válsághelyzet miatt, amely az energiahordozókat is érinti, rövid távon ismét be kell üzemelni a szénerőműveket, de persze hosszú távon a környezetbarát energia lesz a megoldás.

Csak addig valahogy ki kell húzni a teleket.

A miniszter szerint minden esetre egyelőre néhány hónapról lenne szó.

Persze csakis azokat használnák, amelyek rendelkeznek környezetvédelmi engedéllyel.

Ilyen például az Olténiai Energetikai Komplexumhoz tartozó turceni-i, rovinari-i és craiovai erőmű.

A kormány éppen csütörtöki ülésén döntött arról, hogy megmentik a csődközeli állapotba került céget, és az Európai Bizottság jóváhagyásával 2021-2025 között több mint 2,6 milliárd euró állami támogatást kap.

Hirdetés

Persze ehhez a szénbányákat is fel kell pörgetni, a Vajdahunyadi Energetikai Komplexumhoz tartozó zsil-völgyi bányák illetékesei máris jelezték: míg az elmúlt időszakban csupán napi 6 -700 tonna szenet termeltek ki a négy bányában, a kitermelés szintje ma már eléri az 1000 tonnát.

Amúgy Romániában jelenleg 17 helyszínen zajlik szénbányászat, összesen mintegy 10 000 hektáros területen.

Bár a kormány azt tervezte, hogy 2030-ig fokozatosan bezárják a szénbányákat, az orosz invázió módosította a forgatókönyvet, így most a bányák és az erőművek újraélesztése került napirendre.

Ez nem lesz kis munka, hiszen például Erdélyben a zsil-völgyi bányatelepek a szén iránti kereslet csökkenése miatt fokozatosan kiürültek, míg 1995-ben 168 000 fős volt a Zsil-völgye lakossága, 2019-re már csak 134 000.

Ráadásul míg közülük 100 000 munkaképes, jelenleg csupán a negyedük áll alkalmazásban.

A gazdasági elemzők szerint az új uniós direktívából a két energetikai komplexumnak kellene profitálnia, azonban ehhez meg kell oldani a pénzügyi gondjaikat, és új technológiák alkalmazásával hatékonyabbá kell tenni őket.

Hirdetés