Ennyien fertőződtek meg nálunk az oltás második dózisának beadása után

Mert ilyen eset is van, de szerencsére nagyon kevés. Itt a szakember magyarázata.

Hirdetés

A 2020. december 27. és 2021. február 21. között beoltottak között is akadnak azért olyanok, akik mégis megfertőződtek a koronavírussal. Valeriu Gheorghiţă, a romániai oltási kampány koordinátora a keddi sajtótájékoztatóján elmondta: az első dózist megkapók közül 3969-en (0,49%) fertőződtek meg, náluk átlagosan 7 nappal az oltóanyag bevétele után mutatták ki a Covid–19-et. A szakember ezt azzal magyarázta, hogy az első dózis még nem nyújt stabil immunitást, ráadásul, mivel a koronavírus lappangási ideje akár két hét is lehet, az is benne van a pakliban, hogy sokan már az oltakozás előtt megfertőződtek, csak még tünetmentesek voltak, amikor megérkeztek az oltópontra.

Közülük 1052-en egyébként felépülésük után már meg is kapták a második dózist, a többiek várólistán vannak.

A második dózist is megkapóknak a 0,08%-a, 446 ember kapta el mégis a betegséget, ám átlagban mindössze 4 nap telt el az ismétlőoltás beadása és a fertőzés diagnosztizálása között. Valeriu Gheorghiţă szerint oltóanyagtól függően legalább 7–10–14 napnak kell eltelnie a második dózis és a megfelelő szintű immunitás kialakulása között, így ezeknek az embereknek a szervezetében még nem alakult ki antitest a koronavírus ellen.

Az oltás után megfertőződött emberek nagy része egyébként a Pfizer oltását kapta, de ez nem azt jelenti, hogy ez a szer rosszabb lenne, mint a többi oltás, csak egyszerűen ebből adtak be a legtöbbet egyelőre az országban.

Gheorghiţă azt is elmondta, hogy a hazai több mint 11 ezer dialízisre szoruló beteg – akik a veszélyeztetett kategóriába tartoznak – mintegy fele, 6300 ember már megkapta az oltást, de legalább 70 százalékuk jelezte, hogy immunizálná magát a koronavírus ellen.

Hirdetés

Több mint 820 ezer román állampolgár kapta meg mostanig az oltást, 500 ezren már a második adagot is.

Eddig összesen egyébként 4184 embernél jelentkeztek mellékhatások, ez 1000 oltásból körülbelül 3 esetet jelent.

Valeriu Gheorghiţă felhívta a figyelmet arra, hogy az oltás után is be kellene tartani a járványszabályokat, hiszen messze még a vége.

Hirdetés