Ennyibe kerültek az eddig Romániában végzett koronavírus-tesztek

Tekintélyes összegről van szó. De még több pénzre lesz szükség.

Hirdetés

Elképesztő pénzeket költöttek eddig az év eleje óta Romániában is terjedő koronavírus kiszűrését szolgáló tesztekre: az összeg eléri a több százmilliós nagyságrendet.

A járvány hivatalos romániai megjelenése óta több mint 2,2 millió koronavírus-tesztet végeztek el.

A tesztek elvégzésére akkreditált 135 laboratóriumban erre eddig mintegy 300 millió lejt költöttek el.

Persze ez nem mind közpénz, hiszen bárkinek lehetősége van elvégeztetni magán a tesztet, amennyiben hajlandó kifizetni az árát, és sokan éltek is ezzel a lehetőséggel a nyári szabadságolási időszakban, mivel számos ország negatív koronavírus-teszthez kötötte a turisták belépését.

Mivel a járvány vége egyelőre nem látszik – sőt Európa szerte éppen felfutóban van –, egyértelmű, hogy a következő hónapokban újabb több százezernyi, sőt milliónyi teszt elvégzésére lesz szükség.

Az illetékes hatóságok becslése szerint legalább az eddigi összeg kétszeresét, 600 millió lejt kell még koronavírus-tesztekre költeni.

Hirdetés

Ez viszont jókora terhet róna az amúgy sem acélos költségvetésre, ezért a bukaresti illetékesek szeretnék európai uniós támogatásból fedezni a kiadásokat.

Mint kiderült, az egészségügyi minisztérium négy pályázatot is benyújtott a témakörben, ezek összértéke közel 950 millió lej.

A pályázatok elbírálása szeptember 30-án kezdődik, a támogatások odaítéléséről pedig jövő év márciusában születhet döntés.

Vagyis a vírus a továbbiakban sem csupán az egészségünket károsítja, hanem a pénztárcánkat is .

Hirdetés