Elvileg már dolgozn(i fogn)ak a hazai online ügyintézésen, hogy Önnek ne kelljen többé sorban állnia a hivatalban

A járvány eszébe juttatta a szakiknak, hogy fényévekkel vagyunk lemaradva Nyugat-Európától.

Hirdetés

Eltelt 20 év a 21. századból mire hazánk rájött: kicsit ciki, hogy még mindig annyit állunk sorban a hivatalokban, mint a kommunizmus idején. Bár szinte semmi nincs digitalizálva, hogy online is el tudjuk intézni az ügyeinket, azért természetesen Román Digitalizálási Hatóság már létezik.

Az ember azt várná, hogy a Román Digitalizálási Hatóság dolga az lenne, hogy digitalizáljon, hogy a későbbiekben ne kelljen egy szaros papírért 5 különböző állami hivatalban sorban állni, hogy aztán kiderüljön: elfelejtettük a sínes doszárt, ami nélkül a néni az ablakban szóba se áll velünk.

De nem. 🙁

Hogy eddig mi volt a Román Digitalizálási Hatóság dolga, azt nem tudni, de a Román Digitalizálási Hatóság most létrehozta a Digitalizálási Nemzeti Tanácsot, aminek elvileg már tényleg az lesz a dolga, hogy digitalizáljon.

Na ez már hazai tempó.

Persze nem közvetlenül a Digitalizálási Nemzeti Tanács fog digitalizálni, de nem ám, hanem bevonnak külsősöket is, akik elvégzik majd a munka érdemi részét, mert a hatóság és a tanács borzasztóan el van foglalva – nem tudni mivel.

Hirdetés

A külsősök ez esetben például a Transilvania IT Cluster nevű cég és a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem. Előbbi igazgatója, Bianca Muntean elmondta, először is szükség lesz egy nemzeti stratégiára a mesterséges intelligencia területén, és persze fel kell térképezni az EU-s forrásokat is, amelyek lehívhatók a cél érdekében. Aztán persze lesz egy csomó probléma a hazai állami intézmények közötti átjárhatóság megteremtésével.

Na igen, azzal lesz.

Dan Lazăr, a BBTE rektorhelyettese elmondta, egyetemük már korábban lehetővé tette a diákok számára például a tandíjak befizetését a ghișeul.ro oldalon keresztül, de szívesen részt vesznek a nagy nemzeti digitalizálásban kutatási, fejlesztési oldalon is.

Reméljük, a nagy nemzeti digitalizálás nem tart majd annyi ideig, mint az autópályák megépítése, mert akkor az internet kimegy a divatból, mire kész lesz.

Hirdetés