Elvileg ingyenesen rá lehet csatlakozni az áramhálózatra, gyakorlatilag viszont mindannyian megfizetjük

Mert természetesen a szolgáltatók nem fognak ingyen dolgozni.

Hirdetés

Ha a közműszolgáltatásokhoz való hozzáférés lehetőségéről van szó, Románia tisztára olyannak tűnhet, mint a Kánaán: miután idén a parlament ingyenessé tette a földgázhálózatra való rácsatlakozást, egy szombaton hatályba lépett törvény révén ugyanígy tett az áramszolgáltatással is.

Magyarán: ha valaki éppen építkezik, vagy olyan ingatlant vásárolt, amelybe eddig nem volt bevezetve az áram, a szolgáltatónak kötelessége díjmentesen bekötni azt.

Magánszemélyek esetében például az építkezési engedély megszerzésétől számított 90 napon belül köteles a szolgáltató rácsatlakoztatni az ingatlant a hálózatra.

Hivatalosan ingyenesen.

Csakhogy ahogy ingyen ebéd nincs, ugyanúgy ingyen áram sem.

A szolgáltató ugyanis a költséget a következő öt évben beépíti a villanyszámlákba – csak nem kizárólag azon ügyfélébe, akinek a házába ingyenesen bekötötték az áramot, hanem minden fogyasztóéra.

Hirdetés

A jogszabály kezdeményezői azzal indokolták az ingyenessé tételt, hogy a manapság az áram alapvető szükségleti cikknek minősül.

Mindazonáltal nem Romániáról lenne szó, ha a törvény azonnal és problémamentesen alkalmazható lenne.

Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóságnak (ANRE) ugyanis még ki kell dolgoznia a pontos alkalmazási feltételeket, hogy a villanyáram bevezetéséért ne azonnal kelljen kifizetni az összeget, amibe kerül.

De előbb-utóbb ez is elkészül.

Hirdetés