Elkezdődött: Szatmárnémeti bevörösödött, Kolozsváron is bevezetik a korlátozásokat péntektől

Nem viccel a negyedik hullám, az esetszámok folyamatos növekedése miatt több településen máris szigorítani kell a házirenden. Várható volt.

Hirdetés

Szatmár napok óta élen jár a fertőzöttségi ráta tekintetében, csütörtökön viszont újabb rossz hír érkezett a megyéből: a megyeszékhelyen a vörös forgatókönyv lép érvénybe, miután az ezer lakosra jutó fertőzések száma meghaladta a hármat (3,11).

Az egyelőre nem világos, hogy milyen szigorító intézkedéseket vezetnének be – ennek a részleteiről állítólag pénteken döntenek majd a megyei hatóságok –, Kereskényi Gábor polgármester viszont a Facebook-bejegyzésében egyértelművé tette: csak azt várják el, hogy a szatmáriakra is ugyanazok az intézkedések vonatkozzanak, mint a kolozsváriakra.

Hogy ezt miért mondta? Az elöljáró úgy tudja, Emil Boc kolozsvári polgármester garanciát kapott a kormánytól, hogy az éttermek és a teraszok nem zárnak be az esetszámok növekedése után sem – a város gazdaságának a működése érdekében erre számítanak Szatmárnémetiben is.

S amint az várható volt, a Kolozs megyei vészhelyzeti bizottság is elrendelte a szigorításokat azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi ráta meghaladta már a 2 ezreléket – ide tartozik Kolozsvár, Szászfenes, Tordaszentlászló és Szind is. A döntés szerint péntektől, a következő 14 napban

  • a mozik és a koncerttermek csak 70 százalékos kapacitással működhetnek,
  • szabadtéri koncerteken legtöbb 2500 személy vehet részt, maszkban,
  • sportrendezvényeken a lelátók csak 50 százalék arányban telhetnek meg,
  • esküvőket, keresztelőket csak 150 személy részvételével lehet tartani.

Hirdetés