Kolozsvári életkép koronavírus-járvány idején

Elképzelhető, hogy végre-valahára Kolozsváron is kinyitnak a vendéglátó helyek belső terei

Ne igyunk előre a medve bőrére, de igencsak fontos lépés lenne a normalitás felé.

Hirdetés

A közeljövőben eljöhet a pillanat, amit a kolozsvári vendéglátóipar már nagyon régóta türelmetlenül vár: újra kinyithatnak a kocsmák, éttermek, kávézók belső terei. Jó hír ez a vendéglátásban dolgozóknak, de a klientúrának is, mert végre nem kell a téli járványos körülményekhez több-kevesebb sikerrel alkalmazkodó teraszokon, plédekbe burkolózva fagyoskodni ebéd közben. Továbbra is a fertőzési rátán múlik a nyitás időpontja, Mircea Abrudean prefektus  ugyanis közölte, ha tartjuk a jelenlegi irányt, akkor erre január 27-én kerülhet sor.

Az aktuális járványszámok szerint Kolozs megyében 3,31, Kolozsváron pedig 4,31 ezrelék a lakosságarányos együttható, és 81 településből mindössze 20-ban érvényes a vörös forgatókönyv. A megyei készenléti bizottság január 27-én ül össze, és ha a számok addig nem kezdenek el felfele kúszni, akkor semmi akadálya a nyitásnak. A ráta alakulása határozza meg azt is, hogy hány százalékos kapacitással kezdhetik meg a működésüket a kocsmák, kávézók, éttermek.

Egyébként november óta, valószínűleg a vesztegzár elkerülése érdekében  visszavettek a teszteléssel Kolozsváron, hiszen míg korábban voltak olyan napok, amikor a háromezret súrolta a napi mintavételek száma, és átlagosan tartották a kétezres szintet, addig mostanában az átlag 1500 körül mozog. A járványszámok csökkenése ezzel is összefüggésben állhat.

Fontos kérdés, hogy ha kinyitnak a vendéglátóhelyek, mennyire fog megemelkedni a fertőzési ráta, mert akkor sajnos ismét le lehet majd húzni a rolót.

Hirdetés