Elfogadták: tényleg kap egy 100 lejes étkezési utalványt, aki beoltatja magát

És az oltáslottó is elindul októberben.

Hirdetés

A hétfői kormányülésen elfogadták a rendeletet, amelynek értelmében 100 lejes étkezési utalványt kap az, aki felveszi az oltást – mindkét dózist a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca esetében, illetve egyet a Johnson&Johnson vakcinájából. A sürgősségi kormányrendelet egyúttal törvényes keretet biztosít a már régóta emlegetett oltáslottó megszervezéséhez is.

Előbbi intézkedés rögtön azután érvénybe lép, hogy a rendelet megjelenik a Hivatalos Közlönyben, vagyis várhatóan elég hamar, míg az oltáslottó első sorsolását a tervek szerint októberben tartják. Az ételjegyeket automatikusan kapják a teljesen immunizáltak, igaz, csak azok, akik a rendelet életbe lépését követően mennek el oltakozni, akik már korábban teljesítették állampolgári kötelességüket, azoknak csucsu. A sorsoláson viszont nem vesz részt automatikusan mindenki, arra be kell jelentkezni a certificat-covid.gov.ro oldalon.

A nyeremények összegét és a regisztráció módját ezután fogják meghatározni.

Nem véletlen, hogy a kormány igyekszik minden eszközzel serkenteni az oltakozási kedvet, hiszen a szakemberek most döbbentek rá: a delta variáns gyorsabban terjed, mint arra korábban számítottak. Ez elsősorban azért van, mert Románia sereghajtó az EU-s országok között az oltás terén: még mindig alig haladja meg a 30%-ot a beoltottak aránya.

Hirdetés

Az elmúlt 24 órában például mindössze 10 655-en vették fel az oltást, ebből 7240-en az eleső dózist. Eddig 5 124 998 román állampolgár immunizálódott teljesen.

A 4. hullám erősödését eközben a napi járványszámok mellett – hétvégi tesztüzemmódban is 699 új fertőzöttet regisztráltak hétfőn – az is jelzi, hogy egyre több helyen vezetnek be lokális korlátozásokat a magas fertőzöttségi ráta miatt. A Kolozs megyei Meregyón már a múlt héten szigorítottak, most pedig két Arad megyei település „esett el”. Dézna és Ignafalva fertőzöttségi rátája meghaladta a 4 ezreléket, ezért hétvégén 20 órától kijárási tilalmat, az üzletekben pedig rövid munkaprogramot (18 órai zárás) vezetnek be. Emellett a hét minden napján zárva lesznek az éttermek, kávézók zárt terei, valamint az előadótermek mindaddig, amíg a fertőzöttségi ráta 3,5 ezrelék alá nem csökken.

Hirdetés