A fotó egy korábbi tiltakozó megmozduláson készült / Fotó forrása: Facebook.com/solidaritatea.sanitara

Elegük van a cirkuszból az egészségügyi dolgozóknak, emberfeletti munkájuk megbecsülését követelik

Úgy érzik, magukra maradtak a pandémiával, miközben az ország vezetői politikai játszmákkal vannak elfoglalva.

Hirdetés

Elfogyott az egészségügyi dolgozók türelme, ezért az Egészségügyi Szolidaritás szakszervezeti szövetség tagjai nyílt levélben fordultak Klaus Iohannis államfőhöz és a honatyákhoz. Azt róják fel nekik, hogy míg a címzettek politikai játszmákkal vannak elfoglalva,

a közegészségügyi rendszer alkalmazottai egyedül néznek szembe a pandémia kihívásaival.

A politikai botladozásokat a lehetőségek maximális kihasználásával, óriási erőfeszítésekkel és önfeláldozással ellensúlyozzák a tűrőképességük kritikus pontjához érkező egészségügyi dolgozók – írják. Az ország vezetése magára hagyta a járvány első vonalában küzdő „fehérköpenyes hadsereget”, mely a tisztelet hiányával és közömbösséggel is szembesül. A szükséges erőforrások helyett üres ígéreteket, segítség helyett csak fenyegetéseket kapnak.

Az általános kimerültséghez a teljes reménytelenség társul, látván az ország vezetőinek közömbösségét.

Néhány súlyos jelzőt a kormány, az államfő és a parlament is kiérdemelt a szakszervezet részéről, mely többek között felelőtlenséggel vádolja őket, és szemükre veti, hogy képtelenek a párbeszédre a valódi problémákról, az szakemberek követelményeiről és helyzetkezelési javaslatairól.

Az egészségügyi dolgozók sokkal többet dolgoznak annál, mint amennyi bért kapnak, és ez nem tarthat a végtelenségig. Közben az egyre durvuló infláció miatt saját maguk és családjuk fenntartása is veszélybe került – írják. A cirkusz nem helyettesíti a „kenyeret” – fogalmaznak. Költői kérdéssel folytatják:

mi lenne, ha holnaptól az egészségügyi szakemberek csak a fizetésükkel egyenértékű munkát végeznék el?

Az Egészségügyi Szolidaritás szakszervezet idén márciusban már figyelmeztetett a tarthatatlan helyzetre. Tüntetésükkel akkor is felhívták a figyelmet az ágazatban dolgozók bérpótlékainak, többek között a veszélyességi pótlék kifizetésével, a kollektív munkaszerződés mellékleteivel, illetve az egészségügynek szánt keretösszegekkel kapcsolatos problémákra.

Hirdetés