Nem zár be Erdély ikonikus cukorgyára,hamarosan állami kézbe kerülhet

A kormány már tárgyal a francia tulajdonossal, s a tervek szerint az átvétel után a cukorrépa-termelőkkel közösen működtetnék tovább a marosludasi üzemet.

Hirdetés

Úgy néz ki, állami kézbe kerül végül a marosludasi cukorgyár: Adrian Chesnoiu mezőgazdasági miniszter csütörtökön azt mondta, a kormány nem tett le az ikonikusnak számító vállalat megmentéséről. A tárca illetékesei folytatják a tárgyalásokat a tulajdonossal, a francia Tereos illetékeseivel, és

a terv szerint a cukorrépa-termelőkkel közösen működtetnék tovább a gyárat.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy a tulajdonos bezárja az igencsak veszteséges gyárat, a munkásokat pedig szélnek eresztik. Ezzel szemben Francois Queuva, a Tereos Románia vezérigazgatója csütörtökön azt nyilatkozta,

a marosludasi üzemet nem bezárni, hanem eladni akarják, erről már egy ideje tárgyalnak a román állammal. 

A gyár megtartása már csak azért is fontos lenne, hogy legalább az ország éves szükségletének 25 százalékát fedező cukormennyiséget továbbra is belföldön állítsák elő.

A marosludasi cukorgyár 1960 óta üzemel, és egyike a még létező négy romániai cukorgyárnak. 1990-ben még 39 ilyen üzem működött. A gyár bezárása legalább 300 gazdát érintene, akik a gyárnak adták el a cukorrépát, és 150 alkalmazott is utcára kerülne.

Hirdetés