Egyre kevesebb az esély arra, hogy Kolozsvár a közeljövőben vízi paradicsom lesz

Eddig még egyetlen helyszín sem felelt meg a megálmodott akvaparknak, és már csak két lehetőség maradt.

Hirdetés

Ami Nagyváradon működött, az nem működik Kolozsváron: a város elhelyezkedésének adottságai, beépítettsége, zsúfoltsága egyszerűen nem teszi lehetővé, hogy a partiumihoz hasonló élménypark épülhessen a Szamos partján. Többszöri nekifutásra sem sikerült mindeddig megtalálni azt a 100 000 négyzetméteres területet, mely megfelelne ennek a célnak, önkormányzati tulajdonban áll (lehetőleg), rendelkezik megfelelő infrastruktúrával és talajkörnyezettel, nem természetvédelmi terület, mégsem egy forgalmas, benzingőzös főút mellett található. Több helyszín is szóba került az évek során, például a Donát negyedben található Sun strand környékén, Szamosfalván vagy a Békás városrészen, legutóbb a Borháncs-telepen, de egyik sem működött, és egyre csak fogynak a lehetőségek.

Az önkormányzat még két helyszínt vesz számításba, árulta el Emil Boc polgármester, aki még mindig bízik abban, hogy találnak egy megoldást. Azt nem tudatta, hogy melyik városrészekben gondolkodnak még. Mindössze annyit tett hozzá, hogy az egyik lehetséges helyszín meglepetés lesz – csak nehogy kellemetlen legyen. Nyilatkozatából arra lehet következtetni, hogy leginkább az úgynevezett Keleti Parkot tartotta megfelelőnek, akár erőből is végignyomhatta volna a terveket, de „ez nem jellemző Kolozsvárra”.

Mint ismeretes, a tömbházak között csodával határos módon érintetlenül maradt 10 hektáros, gazdag ökoszisztémával rendelkező, de rendkívül elhanyagolt Keleti Parkot a környezetvédők országos érdekeltségű természetvédelmi területnek nyilváníttatnák.

Boc azt ígérte a két új lehetséges helyszín kapcsán, hogy minden aspektust megvizsgálnak, és meghallgatják majd az emberek véleményét is. Csak hát, mint tudjuk, ez időbe fog telni, így egyhamar biztosan nem lesz még vízi paradicsom Kolozsvárból.

Hirdetés