Fotó: Vakarcs Loránd

Egyházzene a 21. században: mit tud nyújtani a mai ember számára ez a szakrális műfaj?

Bámulatra méltó egyházzenei művek íródtak az 1989 utáni felszabadulásélményből szerte a Kárpát-medencében, de még a gyülekezetek és a papság számára sem ismertek. Ezen változtatna a Kolozsvári Magyar Napok új, nagyszabású társrendezvénye.

Hirdetés

Kétévente pár napig Kolozsvár lesz a kortárs magyar egyházzene origója: nagyszabású rendezvénysorozattal egészül ki a Kolozsvári Magyar Napok kulturális felhozatala.

Mitől izgalmas a vállalkozás?

Az eseményt beharangozó első sajtótájékoztatón Selmeczi György Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző – a Magyar Egyházzenei Fórum néven futó esemény ötletgazdája és főszervezője – avatott be a részletekbe, meghozva a kedvet a laikusok, de még az egyház számára is ismeretlen kortárs alkotások megismerése iránt.

A sajtótájékoztatón részt vett Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke (balról), Selmeczi György Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, karmester (középen) és a virágvasárnapi koncertet adó Szent Efrém Férfikar művészeti vezetője, Bubnó Tamás (jobbról). Fotó: KKE

Mint mondta, a magyar zeneszerzés robbanásszerű felszabadulásélményt élt át a rendszerváltozás után, annak köszönhetően, hogy a zeneszerzők egymással versengve szebbnél szebb, mélyebbnél mélyebb zeneműveket írtak a templomok számára.

A fantasztikus, de csak szűk körben ismert örökség Európa fölé emelte a magyar egyházi zenét,

a fórum pedig lehetőséget teremt a kortárs zeneszerzők számára, hogy a nagyközönség számára is bemutassák a templomok csendes áhítatát megtörő, a lelket gyarapító és nemesítő muzsikát.

A Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt, augusztus 13. és 17. között esedékes Magyar Egyházzenei Fórum a Kárpát-medence legrangosabb kórusait sorakoztatja fel: öt nap alatt, tíz kolozsvári templomban, naponta legalább két koncerttel készülnek, ugyanakkor vokálszimfonikus koncertek is műsorra kerülnek. Ez lesz az „igazság órája”, amikor a szerzők, a karnagyok és a gyülekezetek találkoznak egymással, ahogy fogalmazott Selmeczi György, aki szerint

az egyházművészet úgy kell bemutatni, hogy a széles tömegek szintjén is érthető legyen.

Hirdetés

A rendezvény szakmai házigazdája a kolozsvári Szent Mihály plébániatemplom Szent Cecília kórusa lesz, a záróelőadást pedig a fesztivál öt napja alatt zajló workshop keretében létrejövő kórus tartja.

Az egyházzenei fórumot a Kincses Kolozsvár Egyesület és a Selmeczi György által alapított Auris Művészeti Egyesület szervezi az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kultúráért Felelős Államtitkárság támogatásával, további részletekért májustól kövessék figyelemmel a szervezők honlapját, Facebook-oldalát.

Hirdetés