Egyedül a halottak száma nőtt, minden más járványmutató biztató

Egy fertőzött csecsemő is életét vesztette, aki több betegséggel is küzdött születésétől kezdve.

Hirdetés

A koronavírus-járvány romániai megjelenésének 437. napjánál tartunk, a járványszámok pedig napról napra egyre biztatóbbak. A szombati esetszám (1307) szinte pontosan megegyezik az egy héttel ezelőttivel (1305), ami önmagában nem sokat árul el a járvány alakulásáról.


Az azonban annál többet, hogy míg egy hete 7,95%-os volt a pozitivitási ráta, addig ma már csak 3,48%-os. Ez azt jelenti, hogy az elvégzett tesztekből (péntektől szombatig 24 636 PCR-tesztet és 12 821 gyorstesztet dolgoztak fel) egyre kevesebb mutat ki koronavírus-fertőzést.

Kevesebben szorulnak kórházi kezelésre (jelenleg 6523-an), és mérséklődött a súlyos betegek száma is (1026-an vannak intenzív terápián). Összehasonlításképpen: egy héttel ezelőtt még 8087-en feküdtek kórházban, 1277-en voltak súlyos állapotban.

Egyedül a halottak száma nőtt, péntek reggeltől szombat reggelig 104 halálesetet hoztak összefüggésbe a járvánnyal, köztük van egy Krassó-Szörény megyei csecsemő is, aki a szebeni kórházban hunyt el. A kisfiú több súlyos kórban is szenvedett születése óta, ezekhez társult a koronavírus-fertőzés. Az elhunytak közül hatnak nem volt más betegsége, háromról pedig nem közölték a kórházak az esetleges komorbiditást.

Az 1305 új fertőzött közül a legtöbb bukaresti (178), Kolozs (94), illetve Temes (76) megyei.

Hirdetés

A lakosságarányos fertőzési ráta már csak két megyét (Fehér és Ilfov), valamint Bukarestet tartja a sárga zónában. Minden más megyében a zöld forgatókönyv érvényes.

Hirdetés