Egy város figyeli aggódva, mi folyik partrendezés címszó alatt a Kis-Szamosnál (KÉPEK)

Korai még ítéletet mondani a folyamatban lévő munkálatokról, viszont a helyszínen már jól látszik, mekkora változást hozhat majd a partrendezés a helyiek életében.

Hirdetés

Hónapok teltek el azóta, hogy hozzáfogtak a Kis-Szamos kolozsvári (Donát negyedbeli) partjának rendezéséhez, és kezd körvonalazódni a folyómedret kotró munkagépek, vagy a kavicsot, követ, földet mozgató hangos teherszállítók eddigi munkájának eredménye.

A környéken élők aggódó tekintete elsősorban az élő környezet kíméletlen pusztítására irányult: fákat vágtak ki, kedvelt pihenőövezeteket, kutyasétáltatásra kialakított helyeket túrtak fel egyik napról a másikra.

Egyhamar ezeket nem pótolja semmi: a munkálatok elvégzésének határideje jövő év április végén jár le, addig pedig nagyon sokaknak hiányzik a Szamos elérhető közelsége.

Jelenleg néhány szakaszt teljesen lezártak a lakosság előtt, ilyen például a Türr István (1 Decembrie 1918) utcát a Iuliu Haţieganu parkkal összekötő gyalogos híd környéke. A bicikliseknek nagyot kell kerülniük, ha a Donát-negyedből a központ, illetve a Nyárfasor (Plopilor) felé tartanak.

Gyalogos- és biciklisbarát sétányokat, teraszos, növényekkel szegélyezett töltésoldalt, modern közvilágítást, amfiteátrumot, új gyalogoshidat ígértek – ez utóbbi már jó ütemben épül a Rózsák parkja közelében.

Hirdetés

 

Az ötletbörze spanyolországi nyerteseinek tervei alapján készült projektet egyébként főleg uniós alapokból finanszírozzák: az összköltség 123,6 millió lej, ebből 89 millió lej a vissza nem térítendő uniós támogatás.

Korai még ítéletet mondani a munkálatokról, a látványtervek jól mutatnak, de hát tudjuk, papíron mindig minden jobban mutat, mint a későbbi végeredmény. A tervek és a jelenleg zajló munkálatok alapján is nyugodtan kijelenthető, hogy a partszakasz akkora átalakuláson megy át, hogy rá sem lehet majd ismerni.

Hirdetés