Egy nyolcéves álom valósult meg Szejkefürdőn, de a megkezdett munkának még csak az elején járnak (FOTÓK)

Szombattól látogatható a Mini Erdély Park, ahol elsőkként mi is körbenéztünk.

Hirdetés

Bátorításra és a közösség támogatására érdemes minden olyan kezdeményezés, mely Erdély turizmusának fellendítésére hivatott. Ezért is dicséretes a Székelyföldi Legendárium csapatának nyolc éve született ötlete, mely a jobb sorsra érdemes Szejkefürdőn egy mini park létrehozására irányult. Fazakas Szabolcs ötletgazda többször mesélt már motivációjáról, miszerint a sok felesleges beszéd helyett tettekre van szükség Székelyföldön. Egy olyan megvalósításra, mely nem kicsiben gondolkodik, hanem a régió megélhetése érdekében a turisták (remélt) tömeges áradatára épít egy fenntartható jövőt. Ha legalább négy-öt hasonló projekt születne, mely Székelyföld brandjét erősítené, akkor már nem lenne kérdés, hogy a turizmus a jövő a térségben.

A Mini Erdély Park a régió számtalan történelmi épületének és épületegyüttesének a makettjeit sorakoztatja fel, egy állandó szabadtéri kiállítás keretében, Orbán Balázs sírja közelében, közel egy hektáros területen. Egyelőre negyven makett tekinthető meg, de a munka még folyamatban van. A tervek szerint először hatvannégyre bővítik a kiállítást, idővel pedig több mint száz épület kicsinyített mását lehet majd megtekinteni.

A törcsvári kastély, a  miklósvári Kálnoky-kastély, a gyergyószárhegyi Lázár-kastély, a marosvécsi Kemény-kastély, a székelyderzsi erődtemplom, a szászkézdi vártemplom mellett már most megtekinthető Kolozsvár belvárosának makettje is, abból a korból, amikor álltak még a város falai. Izgalmas látnivalók ezek, főleg azok számára, akik szeretnék megismerni Erdély építészeti örökségét, lehetőségeik azonban nem teszik lehetővé, hogy sorra látogassák a fontos történelmi helyszíneket. Meg hát azok számára is, akik esetleg jártak a helyszíneken, de nem merültek el a részletekben.

A sétányok mellé egy kisvasút pályáját terveztek, így hamarosan kisvonatról is megnézhetők lesznek az erdélyi műemlékek. Folyamatban van az Orbán Balázs látogatóközpont kialakítása is, mely szintén izgalmas látnivalókkal szolgál majd. Vendéglátó egységek, különféle szolgáltatások és házasságkötésre alkalmas helyszín kiépítése egyaránt folyamatban van.

Hirdetés

A helyszínen járva az a benyomásunk támadt, hogy még nagyon sok munka vár a létesítmény megálmodóira ahhoz, hogy elérjék a brüsszeli Mini Európa-park vagy a szarvasi Mini Magyarország-park szintjét, mert jelenleg a megvalósítás olyan esetleges, mint minden más Erdélyben. De tisztában vagyunk azzal, hogy valahol el kell kezdeni – ennek tudatában ajánljuk tisztelt Olvasóink figyelmébe a park meglátogatását.

Nyitvatartás: minden nap 10 – 19 óra között. Belépő felnőtteknek 15 lej, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 8 lej, 3 év alatti gyerekeknek pedig ingyenes.

Hirdetés