Fotó forrása: Cosmin Marcovici Facebook-oldala

Egy nő azzal vádol egy államtitkárt, hogy 17 évesen megpróbálta elcsábítani

Az ügyészség nyomoz, az államtitkár tagad.

Hirdetés

A 48 éves Cosmin Marcovici 2019 decemberében – a Népi Mozgalom Párt (PMP) javaslatára – került a kulturális minisztérium államtitkári pozíciójába, korábban a Iaşi Román Nemzeti Opera aligazgatója volt. Az intézmény ifjúsági kórusának egyik 17 éves tagja azzal vádolta meg, hogy szexuálisan zaklatta, majd amikor visszautasította a férfi közeledését, nyilvánosan megalázta őt. A történet a lány elmondása szerint 2016 utolsó napján kezdődött, amikor a tenorként fellépő Marcovici koncert után odament hozzá, és szájon akarta csókolni. Miután a lány csak az arcát engedte megpuszilni, Marcovici írogatni kezdett neki a Facebook üzenetküldőjén keresztül.

A Reporter de Iaşi birtokába került üzenetváltás tanúsítja, hogy a férfi flörtölni próbált az akkor 17 éves lánnyal, számon kérte rajta, miért nem hagyta, hogy megcsókolja, intim életéről érdeklődött és illetlen ajánlatokat tett neki, amiket a lány rendre visszautasított. Az ügy valószínűleg feledésbe merült volna, ha 2017 márciusában egy híres olasz mezzoszoprán mesterkurzusán Marcovici nem akadályozza meg, hogy a szopránként zenekonzervatóriumi felvételire készülő lányt meghallgassa az olasz vendég.

S. Maria 2018 januárjában panaszt emelt az opera vezetőségénél Marcovici ellen, aki egy hétre rá felmondott. Karrierjét viszont nem befolyásolta az ügy, Ludovic Orban kormányában a kulturális minisztérium államtitkára lett.

Az esetet 2019-ben kezdte el kivizsgálni az ügyészség, mely egyelőre nem közölhet részleteket az ügy állásáról. Marcovici viszont azt állítja, nincs tudomása arról, hogy eljárást indítottak volna ellene, de a vádak összefüggésben állhatnak azzal, hogy nemrég államtitkárnak nevezték ki. S. Mariaval pedig nem történt semmi olyan, ami túllépte volna a „normális kereteket”, állítja. A Reporter de Iaşi által megszólaltatott ügyvédek szerint bonyolult lesz megállapítani és bizonyítani, milyen törvényszegés történt. A lap azt is írja, hogy az ügy nyomán kiderülhet, tolerálja-e a román társadalom, hogy egy államtitkár ilyen üzeneteket küldözgessen egy fiatalkorúnak.

Hirdetés