Egy korszak vége: nem kell többé sínes doszár a hivatalban. Ugye, Magdi?

Hitelesített okiratmásolatokat sem kell majd bevinni a morcos hivatalnoknak, egyszerűsödik az ügyintézés.

Hirdetés

Istenem, hát megértük ezt is, pedig úgy tűnt, hogy ha egyszer valakinek valamilyen perverz indíttatásból eszébe jutna szobrot állítani a romániai bürokráciának, akkor az egy halom fénymásolt okirat-talapzaton élére állított szürke karton irattartó mappa, tájainkon ismertebb nevén a sínes doszár lesz.

Az állami, önkormányzati hivatalok, bíróságok és más intézmények közelében működő kis papírkereskedések és trafikok egész családokat tudtak eltartani az elmúlt évtizedekben, mivel a nagy levegővétel után a fejét ügyintézésre adó polgár kötelezően betért hozzájuk, miután a hivatalban ráreccsent a szigorú tisztviselő a szemüvege mögül, hogy „Sínes doszárja van-e? Mér nincs? Nem tudta, hogy kell?”

Na de most ennek vége.

Mert hogy a képviselőház döntő kamaraként szerdán elfogadott egy módosító tervezetet, amely megkönnyíti a hivatali ügyintézést. Az egyik előírás pedig az, hogy a központi és helyi közintézmények nem kérhetnek az emberektől semmiféle iratkezeléshez használatos eszközt, például irattartó mappát, gemkapcsot, gombostűt vagy egyéb hasonló tárgyakat.

Sőt, a hivataloknak kötelezően biztosítaniuk kell papíralapon vagy elektronikus, a honlapjukon elérhető és letölthető formában minden olyan űrlapot, típusnyomtatványt vagy kérvényt, mire a polgároknak szüksége van.

Fontos előírás az is, hogy a fizetős szolgáltatások árának megtérítésére kötelezően be kell vezetni a bankkártyás vagy egyéb formájú fizetési módozatokat.

Az úgy szabályozások életbe lépése után a közhivataloknak kötelezően el kell fogadniuk az ímélen elküldött digitális iratmásolatokat is, és az is könnyítés, hogy többé nem kell hitelesített másolatokkal bajlódni, a kópiák hitelességét az ügyintéző hivatalnok ellenőrzi majd helyben.

Hirdetés

A módosításokról szóló törvénytervezet az elfogadása után már csak az államelnöki kihirdetésre vár, majd megjelenik a Hivatalos Közlönyben, ettől számítva pedig a 180. napon lép életbe.

A sínesdoszár-életérzés megértéséhez meg lehet nézni az alábbi örökzöld jelenetet:

 

Hirdetés