Fotó: Pixabay

Egy korszak vége: elbúcsúzhatunk a krétaporos tantermektől, ha minden igaz, jönnek az okostáblák

Az ország összes iskolájában lecserélik a klasszikus táblákat, ígéri a miniszter. Azt nem mondta, hogy miből és hogyan képzeli el.

Hirdetés

Megvan Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter új vesszőparipája: szeretné lecserélni az ország összeg iskolájában – ami 80 ezer tantermet jelent – a klasszikus táblákat interaktív táblára. A vállalkozás nagyságrendjéből adódóan komoly beszerzésre készül a kormány, de arról nem árult el részleteket a szaktárca vezetője, hogy miből és hogyan képzeli el teljesíteni a kitűzött célt. Inkább arról beszélt, hogy a pedagógusoknak erőteljesebb facilitátori szerepet kell betölteniük az oktatásban, meg kell tanítaniuk a diákoknak eligazodni a könnyen hozzáférhető, de sokszor téves információk tengerében.

Az interaktív táblák abban segíthetik a diákokat, hogy a rajtuk megjelenő információkat azonnal elmenthetik digitális eszközeiken (okos telefon, laptop, táblagép), amit hiányzás esetén is megtehetnek. A digitális kompetenciákkal nem rendelkező oktatók is könnyen boldogulnak majd, mert az okos táblákra megfelelő eszközzel írni is lehet, akárcsak egy krétával vagy egy filctollal. A pedagógusok munkáját egyszerűen elérhető szemléltető eszközök, oktatási videók könnyítik majd meg.

Elviekben ez mind szépen hangzik, de talán merész álom egy olyan országban, ahol a vidéki iskolák jelentős része még mindig kinti vécével működik.

Hirdetés