Egy felvétel szerint az ukránok Romániában gyártott lövedékkel is lövik az oroszokat

Bukarest eddig jótékony homályban hagyta, hogy segíti-e fegyverekkel Ukrajnát.

Hirdetés

FRISSÍTVE – Florin Spătaru gazdasági miniszter nem erősítette meg, hogy a lövedék Romániából került Ukrajnába. Mint elmondta, vizsgálatot indítottak az ügyben, de egyelőre nincs arra vonatkozó információ, hogy Romániából szállították volna a szomszédos országba. Szerinte a lövedéken látható RO 22 felirat nem Romániára vonatkozik.

Úgy tűnik, fény derült a rejtélyre, hogy Románia szállított-e fegyvereket Ukrajnának vagy sem: egy hétfőn nyilvánosságra került felvétel tanúsága szerint egy ukrán tüzérségi eszköz román gyártmányú lövedéket használva lőtte az oroszokat.

Az Ukrajnában használt külföldi fegyvereket bemutató Ukraine Weapons Tracker nevű Twitter-oldalon bemutatott videón egy,

a Romarm fegyverüzem által 2022-ben gyártott 122 milliméteres lövedék látható

– ez magának a lövedéknek a feliratából derül ki.

Ezt egy szovjet fejlesztésű, 2SZ1 Gvozgyika önjáró tarackból lőtték ki.

A Romarm közlése szerint az általik gyártott 122 milliméteres lövedéket 3,5 kilogrammos robbanófejjel látták el, összsúlya 21,76 kilogramm.

Hirdetés

A 2SZ1 Gvozgyika önjáró tarackokat az 1970-es években fejlesztették ki, az MZ-LB páncélozott szállító jármű alvázát véve alapul.

1971-ben rendszeresítették a szovjet hadseregben, majd 1972-ben indult el a sorozatgyártása. Gyártása a Szovjetunióban 1991-ig folyt. Licenc alapján Lengyelországban és Bulgáriában is gyártották, és az egykori Varsói Szerződés tagállamai is használták – Románia 2005 után vonta ki a hadrendből hat ilyen önjáró tarackját.

Bukarest eddig nem volt hajlandó beszélni arról, hogy segíti-e fegyverszállítmányokkal Ukrajnát.

Egy idén áprilisban román kollégájával, Bogdan Aurescuval tartott sajtótájékoztatón Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter sem mondott semmi konkrétumot: mint közölte, jelezték az igényeiket az EU és a NATO tagállamainak, ez alapján mindenki eldönti, hogy küld-e fegyvereket vagy sem.

Romániát mindazonáltal „baráti és nyitott” országként jellemezte.

Aurescu csak annyit mondott: nem hiszi, hogy jó, ha az ilyen dolgokról túl sok szó esik a nyilvánosság előtt.

Hirdetés