Egy csomó polgárnak máris 30 százalékos bevételkieséssel kell számolnia, és a járvány még nem ért véget…

Az érintettek átlagosan 800 lejtől estek el.

Hirdetés

A rossz hír az, hogy tízből már három román állampolgár keres egyharmaddal kevesebbet, mint a pandémia előtt, jó hír meg nincs.

Az új felmérés szerint az érintettek átlagban 800 erős román lejtől estek el, jövedelmük 2800-ról 2000 lejre esett vissza átlagosan, ez 30 százalékos deficitet jelent.

A városiakat ugyanakkor jobban megviselte a járvány anyagilag: az ő lóvéjuk most 36 százalékkal csappant, szemben a vidéki állampolgárokkal, akiknek 22 százalékot lopott ki a zsebéből a koronavírus, ezekből jön ki a fenti 30 százalékos átlag.

Ha jobban szétszedjük egy kicsit, megértjük, honnan jön a szegény embert az ág is húzza közmondásunk. Naná, hogy a legkisebb jövedelemmel rendelkezőket sújtotta leginkább a pandémia: ők 42 százalékos kiesésre számíthatnak, az átlagbért megkeresőknél ez az arány 38, az efölött teljesítőknél pedig „csak” 25 százalék.

A felmérés szerint az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők azt nyilatkozták, hogy csak a legszükségesebbeket veszik le a polcról a következő időszak bevásárlásai alkalmával, a legtöbben pedig máris érzékelik az eszetlen áremelkedések hatását (#metoo).

Hirdetés