Egy busznyi román állampolgár igyekezett hazafele, hamis Covid-tesztekkel a zsebükben

A spanyol–francia határon viszont fennakadtak a szűrőn.

Hirdetés

Ha az ember külföldön dolgozik, akkor időnként haza akar menni. Ez eddig teljesen normális. Viszont sajnos pandémia van, és az európai országok hatóságai gyakran feltételekhez kötik az átutazást. Ilyen például az a feltétel, hogy az utazási dokumentumok mellett friss Covid-tesztet is fel kell mutatni (PCR).

Egy busznyi román állampolgár (Spanyolországból kívántak hazautazni) nyilván tisztában volt ezzel a feltétellel: a franciák kérik a tesztet. Ügyesen be is szerezték a (negatív) eredményt igazoló dokumentumot, felültek a járgányra és irány hazafele.

Igen ám, de a spanyol–francia határon elakadtak. Ugyanis a vizsgálatkor kiderült, hogy mindegyik utas (a spanyol hatóságok szerint 31, a franciák szerint 35) teszteredménye hamis volt: vagy nem valós kódot tartalmaztak, vagy valaki más eredményei álltak a papíron.

A teszteket spanyolországi laboratóriumokban végezték (vagy nem végezték) el. A spanyol hatóságok őrizetbe vették, kihallgatták, majd szabadlábra helyezték a busz utasait és két sofőrjét. Az illetékes hatóságokra vár, hogy döntsenek az ügyükben. A spanyol rendőrség ugyanakkor vizsgálatot indított a teszthamisítás ügyében: feltételezik, hogy egy szervezett hálózat áll az hamis tesztek mögött.

Hirdetés