Illusztráció

Egy aktív közel-keleti terroristacsoporttal „barátkozott” az interneten egy aradi nő, másfél év letöltendőre ítélték

Mennyi is volt a székelyföldi terrorperben kiszabott büntetés?

Hirdetés

Letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy aradi nőt, aki az ügyészek által összeszedett bizonyítékok szerint közel-keleti terrorista szervezetekkel tartott kapcsolatot, szélsőséges nézeteit az online térben több felhasználói fiók segítségével terjesztette, és ezért a feltételezések szerint pénzt is kapott. Maria Livia Bailát terrorista propaganda népszerűsítéséért és a radikálisokkal való kapcsolattartásáért másfél év letöltendőre ítélte a legfelsőbb bíróság, de a döntés még nem jogerős.

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészek 25 arab nyelvű felirattal ellátott DVD-t is elkoboztak, melyek saját ideológiai kiképzését alapozták meg, apránként a biztos radikalizálódás útjára terelve a nőt. A folyamat 2019-ben kezdődött, amikor az interneten megismerkedett az egyik közel-keleti terrorista csoport szimpatizánsaival, akiknek a céljuk a toborzás volt. Rendszeresen képezte magát, és ennek a világhálón is hangot adott. Ehhez eleinte saját elektronikai eszközeit és közösségi fiókjait használta, majd fiktív profilokat hozott létre. Rendívül aktív propagandát folytatott, volt, hogy egyszerre 21 e-mail címet használt.

Újdonsült „barátai” egy aktív terrorista csoporthoz álltak közel, akik nyíltan használták a csoport szimbólumait, fotókat és kisfilmeket készítettek és tettek közzé a fegyveres kiképzésekről, harcászati jelenetekről, kivégzésekről, az öngyilkos merénylők felkészítéséről és radikális egyházi személyek prédikációiról.

A nő határozottan támogatta törekvéseiket, átvette és tovább terjesztette nyugatellenes nézeteiket, valamint nyíltan kifejezte, hogy hajlandó együtt harcolni az iszlám fundamentalistákkal. Az állami szervek megtévesztésére rendszeresen cserélgette telefonjait és SIM-kártyáit, illetve virtuális magánhálózatokon (VPN) bonyolította a beszélgetéseit. Egyes szélsőségesek romániai látogatásában is segített volna. Szolgáltatásaiért az ügyészek feltételezése szerint pénzt is elkezdett kapni.

Mindez másfél év börtönt érdemel az ügyészek szerint. Csak emlékeztetésképpen írjuk le, hogy a székelyföldi terrorper elítéltjei öt év letöltendő börtönbüntetést kaptak, mert petárdák eldurrantásáról beszélgettek egy kézdivásárhelyi román katonai erődemonstráció kapcsán.

Hirdetés