Egy 1963-ban gyártott Volkswagen Bogarat vittek be műszaki vizsgára a RAR-hoz – hírmix

Első alkalommal ítélt a bíróság letöltendő börtönbüntetésre egy halálos balesetet okozó ittas sofőrt. Cementhabarcsba állította a juhosgazda a pakulárt, mert elégedetlen volt a munkájával.

Hirdetés

Továbbra is közlekedhet egy hatvanegy éve folyamatosan használt VW Bogár 

Egy 1963-ban gyártott Volkswagen Bogarat vittek be műszaki vizsgára a Román Gépjármű-nyilvántartó Hivatal (RAR) grivițai kirendeltségéhez. A Bogár jó állapotban érkezett a vizsgára, pedig nem egy autógyűjteményben porosodott, hanem a forgalomba íratása, azaz 61 éve rója az országutakat.

A RAR közösségi oldalán közzétett bejegyzésből kiderül az autó élettörténete is. A VW Bogarat iráni exportra szánták, és néhány jellegzetes vonással rendelkezik, mint például a részben leereszthető tető, vagy az autó tetejét tartó első és hátsó oszlopok formája. E miatt mutat kissé másképpen, mint a legtöbb Bogár.  

A járművet egyébként az 1970-es években hozta Romániába egy férfi, aki Iránban dolgozott.  

Öt év börtönt ért a halálos gázolás 

Csak idő kérdése volt, hogy mikor születik meg az első bírósági ítélet az úgynevezett Anastasia-törvény alapján, amely értelmében az alkohol, kábítószer hatása alatt, vagy jogosítvány nélkül vezető és halálos balesetet okozó autósokat letöltendő börtönbüntetésre kell ítélni. 

Robert Cazanciuc szociáldemokrata szenátor csütörtökön a Facebookon számolt be arról, hogy a gyulafehérvári bíróság május 29-én első fokon öt év szabadságvesztésre ítélt egy 19 éves fiatalembert, aki ittasan vezetve megölt három embert.  

A három halálos áldozatot követelő gázolás 2023. augusztus 28-án történt, egy hónappal az Anastasia-törvény hatályba lépése után. A tettét beismerő sofőr véralkoholszintje majdnem 2 ezrelék volt. A balesetben elhunyt három fiatal 17, 18 és 25 éves volt. A politikus bejegyzése szerint a 25 éves férfi házasodni készült, menyasszonyának a gázolás után hozta világra közös gyermeküket.  

Cazanciuc figyelmeztetett: senki ne üljön kormányhoz ittasan, drogos befolyásoltság alatt, vagy jogosítvány nélkül, ne vegyék semmibe a törvényt és mások életét. A politikusi figyelmeztetéssel messzemenően egyet tudunk érteni, és bízunk abban, hogy a törvényi szigorítás visszatartó erővel fog bírni. 

A szenátor felhívta a figyelmet egy másik, nemrég hatályba lépett, általa kezdeményezett törvényre is, amely akár tíz évre eltiltaná a vezetéstől a kábítószer vagy alkohol hatása alatt volánhoz ülőket, akik esetében a véralkoholszint meghaladja a 0,8 ezreléket.  

Igazán szimpatikus kezdeményezés, teljes támogatásunkról biztosítjuk Robert Cazanciucot, és kívánjuk, hogy a továbbiakban is a valós problémák orvoslását szem előtt tartó törvényjavaslatok kidolgozásával töltse parlamenti mandátumát.  

Cementhabarcs-biztos visszajelzést kapott a juhokat rosszul őrző  pásztor

Hirdetés

Rendhagyó módját választotta a számonkérésnek egy Bákó megyei juhosgazda, aki úgy adott hangot az általa felfogadott pásztor munkájával szembeni elégedetlenségének, hogy kényszerítette a pakulárt, álljon bele két vödör cementbe.  

A rendőrségi vizsgálat kiderítette, hogy a 33 éves Motoșeni községbeli férfi és a szintén helybéli 47 éves állattartó között spontán kirobbanó konfliktus során az istálló tulajdonosa egy másik 36 éves helyi lakossal együtt megragadták a pásztort, majd két vödörbe tették, amelybe cementet és vizet öntöttek. Azzal fenyegették, hogy ott tartják, amíg a habarcs meg nem köt. A gazda ugyanakkor megütötte az áldozatot, amikor az megpróbált elmenekülni a helyszínről, ahol akarata ellenée tartották fogva.  

A rendőrség házkutatást tartott a két támadó lakásán. A 36 éves férfi házában növényi anyagot tartalmazó tasakokat, egy daráló típusú eszközt, borítékokat tartalmazó csomagolóanyagokat és dohányleveleket találtak, bár ezeknek nem túl sok köze lehetett a szóban forgó bűncselekmény elkövetéséhez.  

A juhtartó polgár látván a közeledő rendőröket, a háza hátsó ajtóján próbált menekülni, de rövidesen nyakon csípték, és 24 órára őrizetbe vették. A rendőrség nyomozást indított a két férfi ellen személyi szabadság megsértése bűntette ügyében.  

Utóiratként fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a történtekről beszámoló forrás cementet és betont emleget, viszont kavicsot és homokot nem, ahogy vizet sem. Úgy gondoltuk, hogy a cement víz nélkül csak nem köt meg, így bátorkodtunk hozzáadni ezt az alapanyagot, így jutottunk el a cementhabarcsig. Lényeg, hogy a pakulár épp bőrrel szabadult a vedrekből.  

 

Hirdetés