Durván megcsappan az ország lakossága a következő évtizedekben, de Erdély és a Bánság egy része még tartja magát

Ezt az EU statisztikai intézete számolta ki.

Hirdetés

Igencsak borús kilátásokat vázolt fel Románia számára az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat: 2050-re alaposan megcsappan majd az ország lakossága.

A hivatal szerint a 2020-ben hivatalosnak számító 19,2 helyett már csak 15,5 millió polgár lesz az országban, ami 20 százalékos csökkenés.

Ennek kettős oka van: az egyik természetesen a születések számának csökkenése. A másik pedig az, hogy az előrejelzések szerint folytatódik az eddigi gyakorlat: továbbra is százezrek, milliók döntenek úgy, hogy külföldön keresik a boldogulást.

Mint ismert, a becslések szerint már ma is nagyjából egy-egymillió román áll Olaszországban és Spanyolországban, de Nagy-Britanniában és Németországban is több százezres román közösség él.

Ugyanakkor a népességfogyás nem minden régiót érint majd egyformán.

Hirdetés

Erdély és a Bánság fővárosai ugyanis még mindig vonzóbbnak számítanak majd az átlagosnál. Ennek nyomán Kolozs megyében csupán 8, Temes megyében pedig csak 5 százalékos népességfogyást jeleznek előre.

Bukarest viszont népességének jó részét elveszítheti, ott ugyanis 23 százalékos lehet a fogyás.

Egyetlen megye van, ahol a statisztikusok szerint növekedés várható: ez a Bukarestet körülölelő Ilfov megye, ahol brutális, 42 százalékos népességnövekedést várnak.

Hirdetés