fotó: Pixabay

Ezért csalnak a számok: a zöld megyékben alig tesztelnek, a vörösekben több ezer tesztet végeznek naponta

Ha esetleg azt gondolta volna, hogy valami jól működik ebben az országban, dehogy.

Hirdetés

Van ez a hülye szabály, miszerint ha egyes megyékben, illetve településeken a fertőzöttségi arány eléri a három ezreléket, akkor jön a vörös forgatókönyv, azaz bezárnak az iskolák, az éttermek, kávézók belső terei, a színházak, mozik, kötelező lesz az utcai maszkviselés és így tovább. És van az a nagyszerű tény is, hogy a megyék nem egyforma nagyságrendben tesztelnek, így természetesen a számok is félrevezetőek.

Igen, ez itt Románia.

A G4Media ment utána a konkrét számoknak, és kiderült, hogy egyes megyék napi több ezer tesztet végeznek el, mások pedig – most kapja el a kredenc sarkát! – 80-at.

A friss adatok szerint a legfertőzöttebb régiók jelenleg Kolozs megye (4,09 fertőzött jut ezer lakosra), Bukarest (3, 81), illetve Fehér megye (3,72). A 2,2 milliós Bukarestben napi 9000 tesztet futtatnak le, Kolozs megyében (kb. 700 ezer lakos) 2500-at, Fehér megyében (kb. 350 ezer lakos) pedig napi 900–1000 darabot.

Ez eddig rendben van.

Csakhogy: Brassó megyében, ahol szinte ugyanannyian laknak, mint Kolozs megyében, naponta mindössze 600–700 tesztet végeznek közpénzből, ez a szám pedig a saját kérésre készült tesztekkel együtt sem több napi 1200-nál, tehát feleannyit tesztelnek, mint Kolozs megye. Ennek megfelelően Brassóban a fertőzöttségi arány sem érte még el a 3-at (jelenleg 2,57), így az ottani korlátozások is jóval lazábbak.

Hirdetés

De ez semmi!

A dél-romániai Giurgiu megyében naponta maximum 80 tesztet futtatnak le (ennek is több mint felét Bukarestben), mert nincs szakképzett emberük erre a munkára. Ja, 80-at, nem elírás – ráadásul a megyének kábé annyi lakosa van, mint a vörös listás Fehér megyének. Giurgiuban a járvány kezdete óta összesen 10 367 embert teszteltek le, kábé annyit, amennyit Fehér megye két hét alatt szokott.

De nem ez az egyetlen „zöld megye”, ahol baromi alacsony a napi tesztszám: Călărași és Olt megye is mindösszesen napi 400 tesztet futtat le, így pedig könnyű villogni az alacsony fertőzöttséggel.

Úgy tűnik ezekben a megyékben a jó öreg „ha nem tudom, nem fáj” stratégiát alkalmazzák, a vírus meg csináljon, amit akar…

Hirdetés